torstaina, lokakuuta 19, 2006

Eduskunnan totuuskomission ideasta toteutukseen

Lunastan täten tämän pakinani myötä jo 22.9.06 pakinassani antamani lupauksen.

Eduskunnassa tammi-helmikuussa 2007 pidettävään totuuskomissioon alkavat siis kehykset sekä tukipylväiköt olla tätä kirjoittaessani valmiina. Avainhenkilöiden roolitusta myöden.

Totuuskomission avoimeen käsittelyynhän otettaisiin lakisääteisten vakuutusten ongelmakenttää. Samassa yhteydessä lanseerattaisiin myös kaikille suomalaisille ja muulle maailmalle kolmikannan päivitetty versio – nelikanta.

Nelikantahan muodostuu nykyisestä kolmikannasta + Kelasta, työeläkeyhtiöistä, vahinkovakuutusyhtiöistä ja niiden hallinnoimista säätiö- sekä ry-pohjaisista organisaatiosta. Ongelmakenttää integroitu erityistuomioistuinjärjestelmä toimii nelikannan koodaamana ja kovaa tulosta vakuutusalalle takovana mobiiliohjattuna sätkyseppänä.

Hyvän kokonaiskuvan nelikannan hallinnoimasta alueesta saatte tutustumalla vakuutusoikeuden vuosikertomuksen 2005 sivulla 8 olevaan kaavioon
www.oikeus.fi/vakuutusoikeus/uploads/inktw8j.pdf

HUOM! Linkki on lakannut toimimasta. Kiitos tilanteen 07/2016 huomanneelle ja siitä vinkanneelle. Tässä toimiva linkki myös vakuutusoikeuden isoon kuvaan:
https://suomi2017.wordpress.com/vako/

Tiivistelmä eduskunnan totuuskomission tähtäinnäkymästä
Toisaalta tämä iso ongelmakenttä, joita ”toimialani” edustaa liittyy myös kaikkien suomalaisten lakien takamaan ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumiseen. Teemalla kehdosta hautaan, jokainen meistä ruohonjuuritason kansalaisista tarvitsisi nykymenoon oman henkilökohtaisen selvitysmiehen, koska muuten saattaa ennenaikainen kuolema korjata sosiaaliturvan isoreikäisestä verkosta kerran ulossujahtaneen henkilön. Ja sanokaa mun sanoneen: ”Niitä reikiä piisaa.”

Kymmenien tuhansien työtapaturman, ammattitaudin, liikenne-, potilas- tai lääkevahingon kautta pysyvästi vammautuneiden kansalaisten kokemukset korvaus- ja ns. riippumattomasta muutoksenhakujärjestelmästä on kiteytetty aika lailla osuvasti seuraaviin painetusta sanasta löytämiini kommentteihin ja tunnustuksiin.

# # # # 

JP ROOS

(sosiaalipolitiikan professori, Helsingin Yliopisto)

”Meillä on monia lakeja joiden pitäisi taata, ettei ihmisiä kohdella viranomaisten taholta väärin, mutta käytännössä nämä lait ovat kääntyneet päinvastaisiksi.

Ne tarjoavat viranomaisille keinoja vitkutella, toimia puolueellisesti sekä hankkia ja käyttää tietoja kansalaisista.

Erityisesti ns. kantelut ovat aivan turhia.”

Lähde: Kaupunkilehti Vartti 1. lokakuuta 2006

# # # # 

Tekstari TOP – NUMERO 1

”Lääketieteen Nobel-palkinto kuuluisi vakuutusyhtiön lääkäreille, jotka potilasta näkemättä julistavat hänet terveeksi. Jeppis”

Lähde: Uutislehti 100, keskiviikko 18.10.2006.

# # # #

Pääkirjoitus 21.9.2006:


”Kuntoutusasiakas joutuu nykyisin miettimään, kuuluuko hän työhallinnon, työeläkelaitosten, Kelan, liikennevakuutuksen, tapaturmavakuutuksen, erityisopetuksen, vammaispalvelun vai mahdollisesti jonkin muun tahon järjestämän kuntoutuksen piiriin.

Kelan asiantuntijalääkärin Paavo Rissasen mielestä oikean löytäminen on asiakkaalle täysin mahdoton tehtävä. Jokainen tarvitsisi hänen mukaansa siihen oman henkilökohtaisen selvitysmiehen.

Yhteistyö. Asiakkaan hyväksi. Kuulostaa liiankin helpolta ratkaisulta, muttei se vaan käytännössä sitä ole. Yhteistoiminta on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi. Kukin taho kulkee enimmäkseen tiukasti pitkin omaa reviiriään.

Kuntoutuksen vaikuttavuudesta tiedetään nykyisin jo niin paljon, että voidaan varmuudella sanoa, että ilman asianmukaista kuntoutusta monen työ- ja toimintakyky heikentyvät ennen aikojaan ja elämäkin saattaa jäädä sen vuoksi kesken.

Tasavertaisuuden nimessä täytyy myös sanoa, että monen kuntoutus myös saavuttaa tavoitteensa, työ- ja toimintakyky paranevat tai ainakin säilyvät, eikä elämä sen vuoksi jää kesken.”
Lähde: Sosiaalivakuutus-lehti 5/2006.

# # # #

Löytyykö totuus kahvinporoista vaiko edelleen kaurapuurosta?

Helsingin Sanomien haastattelussa 23.9.06 itse presidentti Tarja Halonen otti esille Suomessakin esiin pullahtaneita epäkohtia, joita lainaan tähän kohti pakinaani vakuutusalan ja erityistuomioistuiminen vakiintuneella ”leikkaa – nappaa - liimaa” metodilla:

A.
"Epädemokratia ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat tauti, joka tarttuu."

B.
"Olen joskus sanonut vähän ironisesti, että maailma alkaa muistuttaa valitettavasti yhä enemmän Harry Potterin maailmaa, jossa paha voi olla missä tahansa."

Sosiaali- ja terveysministeri Markku Lehto on todennut samalla leikkaa – nappaa - liimaa tekniikalla Työvoitto-lehden numerossa 1/2006 Kansliapäällikön näkökulma mm. seuraavaa:

A.
”Me olemme pärjänneet syrjäisestä sijainnistamme ja oudosta kielestämme huolimatta osaksi juuri sen takia, ettemme kansakuntana ole suistuneet likaisten keinojen valtaväylille. Toivottavasti emme poimi kansainvälistymisen hedelmistä pilaantuneimpia.”

B.
”Hämmästelen, jos virkamiehen tai poliitikon on osoitettava rohkeutensa hokemalla, kuinka kurjalla tolalla asiat ovat. Kuinka väärin rahat jaetaan ja kuinka kelvottomia muut virkamiehet ja poliitikot ovat. Muutaman saman henkisen tutkijan ja toimittajan tukemana loihditaan kuva kehnosti hoidetuista asioista ja hylkiöiden ja ahneiden hirmuvallasta. Ja kas kummaa, useat muistavat kuulleensa juttuja, jotka osoittavat, että niinhän asiat on.”

C.
” Surkeuksien julistukset menisivät muiden nyyhkytarinoiden jatkoksi, elleivät ne johtaisi epäjohdonmukaiseen politiikkaan ja virkamiestyön väärinkäyttöön. Sen sijaan, että korjataan linjakkaasti epäkohtia, poukkoillaan irtoväitteiden maailmassa. Korjataan kolmannen luokan ongelmia ja käytetään aikaa vastaamalla vääristyneisiin väitteisiin kaikilla tunnetuilla foorumeilla.”

Eduskunnan foorumille keskittyminen luo yhteistä tehokkuutta
Ehdotan taas yhden yön pätkäunta nukuttuani, että vuoden 2007 alusta varataan ainakin neljä viikkoa eduskunnan tiloista ja aikataulusta vakuutuslääketieteen ja vakuutuslääkärijärjestelmän kipupisteiden paikallistamiseen sekä korjaavien toimenpiteiden nopeaan käynnistämiseen.

Halpakorkoisella rahoituskonsernien myöntämällä lainarahalla (avoimen kilpailutuksen jälkeen tietysti) nopeasti hoidettavien rahallisten korvausten määrästä saataisiin viitteitä esimerkiksi, kun kaikki asianomaiset Suomesta ilmoittaisivat verottajalle vakuutusyhtiön ensimmäisen hylkäävän päätöksen päivämäärän ja yhtiön nimen sekä vakuutusoikeuden hylkäävän päätöksen diaarinumerotiedot. Joita kutsutaan myös kansallisen valitustien alku- ja loppupäiksi.

Näin verottaja voisi tehdä ristiinajon tarkoista rahasummista, jotka kyseinen henkilö on kärsinyt toimeentulonsa menetyksinä tapaturman tai sairauden jälkeen.

Varsinkin kun kyseinen vakuutuslajin mukainen yhtiö ilmoittaisi vielä verottajalle avoimesti mitä summia he ovat maksaneet pysyvästi vammautuneelle henkilölle, jos kyseessä on esimerkiksi osittainen tapaturmaeläke, vaikka henkilö on tapaturman pysyvien jälkiseurausten takia tosiasiallisesti työkyvytön.

Mikäli korvattavien rahasummien tarkentamisessa tarvittaisiin juridista asianajoapua, niin kyseisten henkilöiden ammattiliitot, työnantajan asianajotoimistot tai yleiset oikeusaputoimistot ojentaisivat kernaasti auttavat kätensä vaikeuksiin joutuneille.

Eduskunnan 100-vuotislahja ruohonjuuritason kansalaisille

Tämä koko ruohonjuuritason kansanosaa yhdistävä tuuletussavotta hoidetaan sillä tavalla, että istuntosaliin hallituksen paikalle istutetaan vuorollaan työeläkeyhtiöiden ja vahinkovakuutusyhtiöiden toimitusjohtajat, ylilääkärit sekä johtavat vakuutuslakimiehet.

Suomalaista riippumattomuutta edustavien erityistuomioistuimien vastaavia kollegoja ollenkaan ja niiden vuosittaisten kustannusten maksajia unohtamatta. …Ai niin, nehän tulivatkin jo mainittua edellisessä kappaleessa.

Eturiviin varattaisiin paikat tällä toimialueelle voimassa olevalle nelikannan kolmikolle eli nykyisen kolmikannan avainhenkilöille Suomen valtiosta, työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä.

Valiokuntien käyttöön varattuja tiloja voidaan käyttää sitten tehokkaaseen pieniryhmätyöskentelyyn esimerkiksi yhtiöittäin/erityistuomioistuimittain ja asiakkaittain.

Kaikkien kustannusten hoitaminen olisi eduskunnan 100-vuotislahja kolhuja elämässään kohdanneille kansalaisille. Mukaan paikan päälle valituille kustannettaisiin avustaja/puoliso itse kunkin elämäntilanteen mukaan. Sisältäen matkat, majoitukset ja ruokailut. Niissä pitäisi vain ottaa huomioon majoitus- sekä kokoustilojen altisteettomuus ja liikuntaesteettömyys vammautuneille.

Yleisradion kanavilla ja nettisivuilla seurataan sekä ladataan

Helsingin Sanomissa Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner totesi 9.9.06 Yleisradion roolista jatkossa seuraavaa:

”Ylen tulee Jungnerin mielestä toimia kansallisesti tärkeiden asioiden tulkkina. Hänen mielestään esimerkiksi vaalilähetykset, linnanjuhlat, Euroviisut ja suuret urheilutapahtumat kuuluvat lupamaksupalveluun.”

Tilaisuus siis televisioitaisiin, radioitaisiin perinteisellä tavalla Yleisradion toimesta koko maahan sekä tallennettaisiin DVD - muotoon kirjasto- ja arkistotallenteita varten. Tietysti laajakaistat imisivät ja jakaisivat tietoa totuuskomission toimista monikanavaisesti tietokoneille ja mobiililaitteille sopivissa formaateissa.

Saataisiin tosi – tv:tä eduskuntavaalien alla aidoimmillaan. Vieläpä kansalaisten itse päättämästä aiheesta. Också på svenska.

Ennakkoluuloton ja tasa-arvoinen käytännön toteutus
Puheenjohtajanelikoksi valittaisiin näillä näppäinten näpsytyksillä ennakkoluulottomasti Osku Pajamäki sekä ennakkoluuloisesti RAY:n toimitusjohtaja Sinikka Mönkäre . Heille kuuluisi komission johtaminen kansalaisten antamien toimintaohjeiden puitteissa.

Mattiesko Hytönen sekä Raakel Liekki vastaisivat myönnettyjen puheenvuorojen sisällön vastaavuuden valvonnasta esitettyyn kysymykseen nähden.

Simultaanitulkkauksen avulla totuuskomission ylimpänä kalifina toimii tämän hetkisillä tiedoilla herra Michael Moore Amerikan Yhdysvalloista. Hänhän on ohjelmillaan ja toimillaan osoittanut hallitsevansa useiden globaalienkin toimialueiden sekä demokratioiden kipupisteiden verevän ja faktoihin pohjautuvan visualisoinnin.

Hänen avustajanaan ja isäntänään toimisi Suomen vierailun aikana itseoikeutetusti Hannu Karpo. Saisivatkohan he muuten muutaman pysyvästi vammautuneen kanssa sekä monikansallisin kuvausryhmin vahvistettuna audienssin Lääkäriliiton ja vakuutusoikeuden johdon pakeille?

Eettistä ja moraalista näkökulmaa totuuskomissiossa esillä pitämään pyydettäisiin evankelis-luterilaisen kirkon puolelta Kuopion piispa Wille Riekkistä ja ortodoksisen kirkon puolelta isä Mitroa.

Michael Mooren ja Hannu Karpon vetämän väärinkäytösten myöntämissession sekä rahallisten korvauksista alustavan sopimisen osion jälkeen piispa Riekkinen ja isä Mitro kiertäisivät totuuskomissioon osallistuvien joukossa anteeksipyytämisen ja –annon näkökulmaa halukkaille osallistujille opettaen.

Populismi saattaakin olla arkipäivän realismia

Kaikki kansanparista tulevat palautteet eivät ole suinkaan paljon parjatun populismin osasia tai siemeniä.

Valtaosa eduskuntaan virtaavasta palautteesta on mielestäni arkipäivän realismia, johon kannattaisi kokemusteni mukaan reagoida vaalien välilläkin.

Monissa kansalaisten antamissa palautteissa piilee uuden mahdollisuuden siemen, joka kasvullaan saattaa haihduttaa monen kabineteissa kokoon keitetyn kusisenkin liemen. Ilman keitosta maistelemaan joutuneita suomalaisia ihmisuhreja.

Suomalaisen tekniikkaosaamisen riemuvoitto
Totuuskomission keskustelujen tekstit tuotettaisiin pienellä viiveellä koko kansan saataville myös internetiin. Viittomakielen tarvitsijoita, saamen ja ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvia unohtamatta.

Vastaajille osoitetut kirjalliset kysymykset tulisi osoittaa oman alueen kansanedustajille lokakuun aikana. Eduskunnan virkamieskoneisto taas varmistaisi ammattitaidollaan komission kokoontumisen teknisen ja hallinnollisen puolen sujuvuuden.

Kysymykset laitettaisiin sitten puhtaaksi kirjoitettuina näkyviin internetiin, josta koko kansa voisi käydä äänestämässä maksutta omat suosikkinsa. Samalla kansakunnan halutessa voitaisiin testata suoraa sähköistä äänestysmenettelyä tulevia vaaleja varten. Yksi todellinen henkilö ja kliksautus-ääni periaatteella . Esimerkiksi jo äänestävän henkilön käytössä olevilla pankkitunnuksilla tapahtuen.

Kysymyksistä 100 eniten ääniä saanutta valittaisiin tehoviikkojen 1. ja 3. työjärjestykseksi.

Myös työeläke – ja vahinkovakuutusyhtiöillä, erityistuomioistuimilla olisi mahdollisuus laittaa aiheesta oma kysymyssettinsä nettiin eduskuntaa, hoitavaa lääkärikuntaa, asiakkaitaan sekä muita sidosryhmiään varten.

Systeemin väärinkäyttäjienhän esiintuomista ei tarvitse mielestäni ollenkaan arkailla, koska ei olemassa ilmaista tv-lupakaan. Kuten ei sitä kuuluisaa lounastakaan.

Suomen kansa voisi sitten valita sieltäkin omat 100 eniten ääntä saanutta kysymystä tehoviikkojen 2. ja 4. työjärjestykseksi. Myös vakuutusala henkilökuntineen ja sidosryhmineen saisi osallistua äänestyksiin.

Yleisölehtereille vain asianosaisia
Etusija yleisölehterille olisi niillä todellisilla kansalaisilla, joiden elämän kohtalon kysymyksiä tämän tuulettavan totuuskomission istunnoissa käsiteltäisiin.

Tasa-arvon nimissä minusta sinne valittaisiin ”toimialasta” kokemusta omaavien joukosta kansalaiset siinä järjestyksessä, kun heille on tapahtunut korvausten kokonaan tai osittainen poikkimeno. Eli vanhimmasta ja siten ärhäkkäimmistä ääripäistä olevat kansalaiset loisivat istuntosaliin todellista ruohonjuuritason tunnelmaa, jota voisi jo ennakkoon kuvata sanalyhenteellä AC/DC.

Kaikkien julkinen esiintyminen tapahtuisi omalla koko nimellä ja pärstäkertoimella. Tultaisiin siten molemmin puolin tutuiksi ja eläviksi ihmisolennoiksi A4 papereiden sijaan.

Vastaamatta jääneisiin kysymyksiin annetaan vastaukset eduskunnan internet - sivuston kautta vuoden 2007 eduskuntavaalien alkuun mennessä.

Jäisi sitten tuleville sukupolville todistusaineistoa siitä, että kansanvallan palautusta on yhteisvoimin ainakin osan kansanedustajien kanssa edes kerran yritetty.

Sillä tällaisen yksinkertaisen ja rehellisen perusmiehen logiikalla ajateltuna:

”Jos kuuluisalla poliittisella tahdolla on jokin ongelmavyyhti saatu vuosikymmenten aikana aikaiseksi, niin samalla poliittisella tahdolla ja nykytekniikalla luulisin ongelmavyyhden myös nopeasti avautuvan.”

Antakaa runsainmitoin palautetta toimituksen studioon osoitteella:
jesp1981 (at) yahoo.com

Petri


Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -



Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.



><


Linkityksiä tätä kirjoittaessani muutamille lisätiedon lähteille:
- linkit ovat toiminnassa tämän tekstin julkaisun hetkellä.
- jos linkkien toiminta on lakannut, yritä hakua lisätiedon nimellä


Tuomioistuimet Suomen poliittisessa järjestelmässä:
http://www.valt.helsinki.fi/vol/spj/electures/hautamaki.htm

Vallan kolmijako –oppi:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeenpanovalta

KKO:n presidentin Pauliine Koskelon haastattelu Chydenius-lehdessä:
https://www.oko.fi/media/liitteet?cid=150504862

KHO:n presidentin Pekka Hallbergin puheita ja kirjoituksia sarjasta 1900-luvulta:

1.
TUOMIOISTUINLAITOS, TODELLISUUS JA YHTEISKUNTA
23.8.1997 Demlan XXVI kesäseminaari Lahdessa
http://www.kho.fi/21432.htm

2.
OIKEUDEN TODELLISUUS
9. ja 10.1.1998 XXX Asianajajapäivät Aulangolla
http://www.kho.fi/21436.htm

3.
HALLINTOTUOMIOISTUINTEN KEHITYSNÄKYMIÄ
25.5.1998 Tuomioistuinlaitoksen tulevaisuus -seminaari
http://www.kho.fi/21860.htm

4.
TUOMIOISTUINLAITOS, VALTIOSÄÄNTÖ JA YHTEISKUNTA9.10.1998 XI Tuomaripäivät
http://www.kho.fi/21865.htm

5.
2.9.1998 Korkein hallinto-oikeus 80 vuotta
http://www.kho.fi/21863.htm







Tunnisteet: , , , , , ,