torstaina, syyskuuta 14, 2006

Pienen välipalan paikka

Siirryttäessä edellisestä pakinastani lähiaikoina mahdollisesti ilmestyvään uuteen pakinaani, niin toimitan näin välipalana Teidän käyttöönne ”toimialaan” liittyvää lisätietoutta.

* * * *

Satakunnan Kansan 22.6.2006 ilmestyneessä juhannusnumerossa oikeusministerinäkin toiminut Johannes Koskinen ja Eläke - Varman ylilääkäri Sakari Tola valottivat ongelmakenttää omilta kanteiltaan.

Ongelmakentästä omakohtaista kokemusta omaavien puolesta artikkeliin oli haastateltu Vakuutusongelmaisten liiton edustajaa.

Ongelmakenttää hyvin valottava kokonaisuus ilmestyi Satakunnan Kansan sivuilla 3 ja 7. Kokonaisuus oli varustettu erittäin ajankohtaisella otsikolla:

”Työkyvyttömyyseläkkeen hakija usein taistoon vakuutusyhtiön kanssa”
Sivulla 7 otsikot kertoivat karua kieltään oikeusturvan toteutumattomuudesta:

”15 vuotta, 5 hakemusta, 80 senttimetriä (asiapapereita)”ja
”Selkä-, niska- ja aivovamma sekä asbestikeuhko eivät riitä eläkkeeseen”

* * * * 

Metsästäkää tämä Satakunnan Kansan juttukopio käyttöönne esimerkiksi kirjastonne avustuksella. Oman alueenne kansanedustaja saa artikkelin halutessaan käyttöönsä vihjeenne perusteella erinomaisen eduskunnan kirjaston tietopalvelun kautta.

Muuten. Kyseisen artikkelin sivun 7 tapauksessa lienee silmiemme edessä yksi länsimaisen oikeuskäsityksen omaavien EU-maiden ihmisoikeuksien ja oikeusturvan loukkaamisen ennätyksistä! Vanhan 1960-70-luvun mainoksen mukaan vieläpä: ”Mennen tullen.”

Kyseisessä artikkelissa kerrotaan myös samankaltaisten ongelmien kanssa painivien henkilöiden lukumäärästä Suomessa. Sen verran voin näin meidän kesken kuiskaten paljastaa, ettei kyse ole enää yksittäisistä, kymmenistä, sadoista; vaan tuhansista uusista henkilöistä. Vuosittain. Euroiksi laskettuna kyse on siis sadoista miljoonista euroista.

* * * *

Muuten. Pitääkö Osku Pajamäen julkisuudessa paljon kohua herättänyt "Ahne sukupolvi – Suurten ikäluokkien perintö" - kirja sittenkin paikkansa?

Yhden lukemani arvion mukaan leijonanosan kirjan sivuista saa eläkejärjestelmämme esittely. Kyseinen arvostelu oli julkaistu Työeläke-lehdessä 3/2006.

Kirja löytyy muun muassa hyvin varustetuista kirjastoista kautta maan.

Petri

* * * *

Lisätietoa aiheesta tätä kirjoittaessani osoitteissa:

Työeläke-lehti
http://www.etk.fi/blogit/pdf_cat/tyoelake-lehti/

”Eläketurvakeskuksen kustantama ja julkaisema Työeläke-lehti on tarkoitettu työvälineeksi alalla toimiville asiantuntijoille ja työntekijöille sekä tietolähteeksi päätöksentekijöille, sidosryhmien edustajille ja työeläkealasta kiinnostuneille.”

- Työeläke-lehden numerossa 3/2006 työeläkkeitä koskevassa kriittisessä keskustelussa Ilmarisen varatoimitusjohtaja Jaakko Tuomikoski antaa varovaista läpimurtoa ennustavia vastauksia koko toimialaakin jo 1960-luvulta asti koskettaneisiin ongelmiin:

1. Sulkeutunut vai avoin?
2. Kilpailu toimii huonosti.
3. Ala torjuu uudistusehdotukset.
4. Kritiikki ahdistaa.

Työvoitto-lehti
http://www.etk.fi/?s=ty%C3%B6voitto-lehti&lang=fi&fwp_search=ty%C3%B6voitto-lehti

”Tabloid - muotoinen Työvoitto on kansalaisen tietopaketti työeläkeasioista. Lehti on tarkoitettu pääosin työikäisille, ja sitä jaetaan postin mukana julkisena tiedotteena noin joka toiseen kotitalouteen kerran keväällä ja kerran syksyllä. Lehden jutut käsittelevät pääosin eläketurvaa.”

- Työvoitto-lehden numerossa 1/2006 sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto käyttää erittäin jyräkän puheenvuoron kirjoituksessaan ”Paremmaksi kaikki muuttuu, hyväksi ei milloinkaan.”

- Saman lehden numerossa lehden toimituspäällikkö Kimmo Kontio kirjoittaa ajankohtaisesta aiheesta otsikolla ”Työkykyä ei voi ostaa kaupasta”
* * * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? – 11.8.2017
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *


- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -

Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemme linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -

Tunnisteet: , , , ,