Onko Suomen pääministerillä ja valtiovarainministerillä jotain salattavaa?
STT uutisoi 14.10.2006, että Ruotsin uusi kauppaministeri Maria Borelius eroaa virastaan ja jättää politiikan taloussotkujen takia. Eron takana oli mm. se, että Boreliuksen kohtaan kasvoi arvostelua mm. siitä, että hän ei ilmoittanut asianmukaisesti tekemistään osakekaupoista. Expressen-lehti puolestaan totesi perjantaina, että Boreliuksen ja hänen puolison kesäasunto Skånessa on Jerseyn veroparatiisissa toimivan yhtiön nimissä, jolloin perhe välttyy kiinteistöverolta.
Epämääräistä osakekauppaa ja verokiertoa koskevaa kohua aiemmin Boreliusta vaadittiin eroamaan, koska hän oli maksanut palkkaa pimeästi kotiapulaisilleen. Samoihin aikoihin Borelius myönsi jättäneensä myös maksamatta TV-lupansa.
Ruotsissa on vaadittu myös kulttuuriministeri Cecilia Stegö Chilòn eroa. Tämä Ruotsin televisio- ja radiopolitiikasta vastaava ministeri oli jättänyt tv-lupamaksunsa maksamatta 16 vuoden ajan. Myös häntä on voimakkaasti arvosteltu pimeiden palkkojen maksamisesta kotiapulaisille.
Miten Suomi suhtautui Ruotsin paljastuksiin?
Suomelle liiankin tuttuun tapaan pannaan pää omassa maassa vastaavilta asioilta piiloon ja kuvitellaan, että ”ilkeät” ihmiset ilmeisen ikävine kysymyksineen ympäriltä poistuvat, tai ainakaan mahdollisista ikävistä asioista ei jäädä omatoimisesti kiinni kun ei vastata mihinkään kysymyksiin.
Kun Suomen Tietotoimisto lähetti ministereille Ruotsin mallin mukaan kyselyn kotitaloustöistä ja tv-luvista Suomen pääministeri kiirehti osoittamaan eturivissä tästä taktiikasta mallia muille maamme poliitikoille. Vanhanen puolusti raivokkaasti Suomalaisten poliitikkojen ”oikeutta” olla vastaamatta Suomen Tietotoimiston kyselyyn. Vanhanen kertoi uhmakkaasti kieltäytyvänsä myös itse em. kyselyyn vastaamasta. Vanhanen nimesi laatimansa tämänkertaisen ”Suomen mallin” nimeksi, ”ministerien yksityisyyden puolustaminen”.
Matti Vanhanen kirjoitti omilla kotisivuillaan, että hänen mielestä Suomen ministerien ei tarvitse kertoa julkisesti, ovatko he esim. jättäneet tv-lupansa maksamatta tai ovatko he teettäneet työtä pimeästi. Vanhasen mukaan; ”lainrikkomuksista kyseleminen johtaa lopulta kohtuuttomuuksiin ja ministerilläkin saa olla inhimillisiä heikkouksia”.
Tähän uhmakkaaseen pää pensaaseen leikkiin päätti osallistua myös Vanhasen kaveri, Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma, hän ilmoitti olevansa Suomen pääministerin kanssa samalla kannalla.
Kysymys siis kuuluu, eikö Ruotsin malli tällä kertaa kelpaakaan? Onko Vanhasella ja Heinäluomalla itsellään jotain salattavaa, koska he eivät kykene tai halua vastata Suomen tietotoimiston lähettämiin kysymyksiin. Kun ministerilläkin saa olla inhimillisiä heikkouksia Vanhasen mukaan, niin tarkoittaako se laissa tuomittavalla tavalla toimimisen hyväksymistä ja yhdenvertaista esimerkkiä myös tavallisille kansalaisille.
Suomessa on mm. rahoitustarkastus antanut huomautuksia, mikäli päättävässä asemassa oleva henkilön omaa käyttäytymistä ei ole pidetty hyvänä esimerkkinä valvottaville.
Mitään vihjailematta, tähän aiheeseen jatkaen olisi mukava saada näin alkuun vaikka lisätietoja pääministeri Vanhasen "omin käsin toteutetusta hartiapankkirakentamisesta". Hänhän asuu Nurmijärvellä melkoisen uudessa ja isossa omakotitalossa, minkä 100% omatoimiseen rakentamiseen miehen oma aika ja taidot tuskin ovat täysin riittäneet.
Viite: Oikeusturvan työryhmän pohdintoja 1/2006
* * * * * * * * * * * * * * *
Päivitys - 16.10.06 Journalistiliitto hämmästelee Vanhasen jarruttelua kyselylle: http://www.mtv3.fi/uutiset/txt/mediait.shtml/arkistot/mediait/2006/10/477002
Taustoitusta aiheeseen tätä kirjoitettaessa osoitteessa:
http://www.mtv3.fi/uutiset/txt/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2006/10/476584
<< Home