torstaina, huhtikuuta 30, 2009

Lumeparlamentarismi on lumedemokratiaa

Verottajan on hämmästyttävän hyvin tietoinen yksittäisen kansalaisen taloudellisesta tilanteesta. Markkinavoimat ja veroparatiisit ovat sitten asia erikseen.

Kun taas yksittäisestä kansalaisesta tulee ehdokas mihin tahansa poliittisiin vaaleihin Suomessa, niin kampanjavarojen keräämisen ja käyttämisen valvonnan suhteen verottajakin on ihmeellisen kynnetön kyhelö.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen mielestä, esitäytetty veroehdotus on hyvä esimerkki tietotekniikan hyväksi käytöstä paperibyrokratian vähentämiseksi. Olemme hänen kanssaan asiasta samaa mieltä.

Oikeusministeriön asettama Lauri Tarastin työryhmä jatkaa työskentelyään suomalaisen vaali - ja puoluerahoituksen avaamiseksi länsimaalaisittain ajateltavissa olevalle perustasolle.

Kuitenkin tuo Tarastin työryhmä tulee saamaan aikaiseksi vain vähän todellisia muutoksia. Suomalaista lumeparlamentarismia kuvaa parhaiten toisinpäin käännetty pyramidimalli.

Ulospäin kaikki on saatu Suomessa näyttämään tasaiselta ja mukavalta. Tuon tasaisen pinnan päällä on helppoa jekkailla ja esitellä hyvinvointivaltion mallia. Kuitenkin alaspäin sojottava pyramidinkärki tukahduttaa Suomen kasvun länsimaalaisittain toimivaksi demokratiaksi.

Harvalla länsimaalla ja varsinkin EU-maalla on sisällään kolmea isoa oikeistopuoluetta. Kuten keskustaa, demareita ja kokoomusta. Hämäkinseitteineen ne ovat virkanneet koko yhteiskunnan rakenteet vaikutuspiiriinsä.

Vaikka yksi niistä on vuorollaan "maan vakiintuneen käytännön" mukaan oppositiossa, niin muutokset ovat erittäin pieniä.

Siksi Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen olisi annettava kokemuspohjaista tietotaitoaan Tarastin työryhmän käyttöön.

Miten esittää graafisesti äänestäjille kunkin puolueen ja ehdokkaan hämäkinseittimäiset kytkennät? Alla olevan kaavion mukaan tuo ideointi pääsee ainakin alkuun.

Samoin kuin hallitukselle "kolmannen tien" selvitystä tekevä ministerin Antti Tanskasen työ. Muuten "kolmas tie" tulee olemaan vain yksi seittihaara nykyisiin.
- Klikkaamalla kuvaa hiirelläsi, saat sen ruudullesi isompana -

Tietotekniikkaa erinomaisesti tunteva Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen voinee toimia tutorina reaaliaikaisen vaalirahoitustilin luomisessa.

Tuossa mallissa kukin äänestäjä voi halutessaan seurata itseään kiinnostavan puolueen ja ehdokkaan menoja sekä tuloja. Reaaliaikaisesti netissä.

Samoin kuin ehdokkaan tai puolueen vaaleihin otetun lainarahan käyttöä ja lyhennyksiä.

Uskommevakaasti, että verottaja, RAY, Veikkaus ja Finanssialan Keskusliitto auttavat internetissä toimivan poliittisten vaalien monitorointialustan suunnittelussa kuin toteutuksessa mielellään. Niin Tarastin työryhmää kuin pääjohtaja Liikasta.

Tai sitten vaaleihin on pikaisesti luotava erilliset kansalais- ja firmasarjat. Molempiin sarjoihin eivät voi keskenään seitteleet tahot olla ehdolla. Jolloin pienpuolueille aukeaa Fredrikin lanseeraama "markkinarako."

"Avoin alusta on turvallisin selusta" - terveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä

Tunnisteet: , ,