torstaina, joulukuuta 27, 2012

Suurin journalismipalkinto

Kaikissa mahdollisissa sarjoissa kuuluu ehdottomasti > Ryhmäteatterin Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmälle. - On sitten nimenä suuri journalistipalkinto, valtion tiedonvälityspalkinto.

Ja vuosi siis 2012. Yhteen menossa olevaan kilpailuun voi jokainen, niin halutessaan, ilmoittaa oman ehdokkaansa. Se on kerrottu alla olevassa kuvaruutumainoksessa:

"Suuren journalistipalkinnon palkintoluokat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalisti ja Vuoden journalistinen teko. Jokainen voi ehdottaa palkittavia 31.12.2012 mennessä."

> Klikkaa tästä linkistä - ja laita äänesi kuulumaan!

Mikä Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmässä kolahti myös tiedonvälityksen rautaisiin ammattilaisiin?

Tampereen yliopiston journalistiikan vieraileva professori, Tuomo Pietiläinen valottaa asiaa. Hänhän on ollut jo vuosien ajan, yksi tutkivan journalismin, huipputekijöistä Suomessa. Hän kirjoitti oman näkemyksenä Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmästä Helsingin Sanomissa. "Dokumenttiteatteri valvomaan päättäjiä" - HS 11.12.2012, josta oheinen suora lainaus:


"Kuka valvoo vallanpitäjiä, kun perinteisten viestinten ja toimittajien määrä vähenee? Ketkä valistavat kansalaisia epäkohdista, jos maksullisen median käyttäjien joukko pienenee? Näin kysyi Roskilden yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Rasmus Kleis Nielsen sunnuntaina Helsingin Sanomissa.


Nielsenin maalaama uhkakuva on todellinen, mutta se voi olla myös mahdollisuus. Ala ja parhaita toimittajia kouluttavat yliopistot joutuvat nyt miettimään, mistä löytää vaihtoehtoisia tapoja tehdä neljännen valtiomahdin töitä. Yksi suunta on dokumenttiteatteri, joka yhdistää tutkivan journalismin metodit ja teatterin dramaturgiset keinot."


- - - -


"Vallanpitäjiä hämmensi nähtävästi se, että dramaturgia avasi vaikean asian tavallisen suomalaisen tajuntaan satiirin keinoin. Vallankäyttäjät eivät ehkä odottaneet, että hyvin tehty dokumenttiteatteri on myös journalismia: se on kerronnaltaan mahdollisimman perinpohjaista ja pyrkii mahdollisimman lähelle saatavissa olevaa totuutta.


Mediatalojen ja koulutuslaitosten kannattaa nyt tarttua tähän mahdollisuuteen.
"

Mielenkiintoista onkin nyt seurata, jääkö mahdollisimman lähelle osuva totuus päättäjistämme kuultavaksi vain silloin tällöin teatterin lavalle?

Vai saavatko tiedotusvälineemme viimein kirjoittaa auki > Suomen todellisen hallintamuodon eli korporativismin -, jonka Eduskunta 2 - dokumenttinäytelmän tekijätiimi erinomaisen hyvin paljasti? Tiedotusvälineiden sijaan?

Nimin, kuvin ja erilaisin kytkentäkaavioin varustettuna. Sen pystyvät tekemään myös ne lukuisat Suomen erittäin ammattitaitoiset toimittajat, jos vain heille annetaan siihen lupa sekä taataan tiedotusvälineiden omistajien selkänoja, johon voi luottaa.

Sinäkin voit ehdottaa palkittavia 31.12.2012 mennessä.

> Tässä siis linkki -

Anna Sinäkin rohkeasti oma vinkki ja laita näin äänesi kuulumaan.

"Tietoa kulkemaan" - terveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä

Tunnisteet: , , , , ,