tiistaina, tammikuuta 29, 2013

Kuluttajaparlamentista

Toisen kuluttajaparlamentin edustajia yhteiskuvassa.

Olemme uutisoineet toisen Kuluttajaparlamentin (1.10.2012) tapahtumista muutamaan otteeseen. Tulossa on mahdollisesti vielä yksi nauhoitteen tekstiksi purku, joka auttaa kaikkia "kansalaisille parempaa oikeusturvaa vakuutusyhtiöiden ja muutoksenhakuelinten päätöksenteossa" - aiheesta kiinnostuneita pääsemään paremmin kärryille.

Merkittävin huomion tilaisuudesta on sellainen, että kulisseissa ollaan vakuutusalan toimesta ajamasta sellaista järjestelyä, joka takuu varmasti kohauttaa.

Vain vakuutusyhtiön vakuutuslääkäri saisi jatkossa ottaa kantaa työkyvyttömyyteen. Kymmenen pisteen vihje alla olevassa uutisreferaatissa.

Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia.

Menossa ovat  ainakin seuraavanlaiset lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvan alueille osuvat hankkeet, jotka pitäisikin saada julkiseen ja kaikille avoimeen seurantaan:

1.
Vakuutuslääkärijärjestelmän läpivalaisu - STM
- ministeri Risikon työryhmä- käynnistynyt vuoden 2012 syksyllä
- katso Oikeusturvan ajankuvan reportaasi:
> Vakuutuslääkärijärjestelmän läpivalaisu jatkuu -

2.
Tapaturma- ja ammattitautilain uudistaminen - STM
- TAU työryhmä- käynnistynyt vuonna 2007
- ryhmän vetäjä vaihtunut
- katso Oikeusturvan ajankuvan reportaasi:
> Etujärjestöt ja vallan kolmijako-oppi -

3.
Vakuutusoikeuden toiminnan kehittäminen - OM
- ollut vireillä jo vuodesta 2006
- ensimmäisen asteen lautakunnat stm:n alaisuudessa
- katso Oikeusturvan ajankuvan reportaasit:
  > Avoin muistio vakuutusoikeudesta - ja
  > Vakuutusoikeuden toiminnan kehittäminen -

Ilman maksimaalista julkisuutta ja koordinointia tiedossa olevia epäkohtia ei tulla koskaan paikallistamaan, korjaamaan ja korvaamaan. Entisiäkään ei olla vielä tunnustettu! Siis virallisen Suomen taholta.


Avoimin yhteistyöterveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä

* * * *Kuluttajaparlamentti otti kantaa vaalien alla – Kielipolku 4/2012 sivu 26
- Marja Saine on kuluttaja-asioihin perehtynyt vapaa toimittaja ja tietokirjoittaja, Jenni Vainioranta toimii Kuluttajaparlamentin pääsihteerinä Kuluttajaliitossa.

Kuluttajaparlamentti keskusteli ja äänesti kuntavaalien alla kolmesta aiheesta. Lopputuloksena oli vaatia alkoholimainonnan täyskieltoa, terveyskeskusten käyntimaksun poistamista ja kansalaisille parempaa oikeusturvaa vakuutusyhtiöiden ja muutoksenhakuelinten päätöksenteossa.

Suomen historian toinen Kuluttajaparlamentti kokoontui lokakuussa täysistuntoonsa eduskuntaan. Tilaisuudessa oli koolla hieman vajaa kolmekymmentä valtakunnallisesti merkittävää sosiaali- ja terveysalan järjestöä…..

MUUTOKSENHAKU LÄPINÄKYVÄKSI

Kuluttajaparlamentti kävi myös ikuisuushaasteen kimppuun. Tuleeko kansalaisten oikeusturvaa parantaa vakuutusyhtiöiden ja muutoksenhakuelinten päätöksenteossa? Väittelyn asiasta kävivät Tampereen yliopiston julkisoikeuden professori Raija Huhtanen puolustajana ja Kevan johtajaylilääkäri Tapio Ropponen vastustajana.

Parlamentti oli yksimielinen siitä, että kansalaisten oikeusturvaa pitää parantaa lainsäädäntöä ja toimintatapoja muuttamalla. Parlamentti myös esitti toimenpidelistan oikeusturvan parantamiseksi. Sen mukaan nykyään harvinaista suullista käsittelyä pitäisi muutoksenhakulautakunnissa ja vakuutusoikeudessa lisätä, vaativaan päätöksentekoon osallistua asiantuntijalääkäri, päätökset pitäisi perustella selkeästi ja lääkäreillä pitäisi olla ilmoitusvelvollisuus sidonnaisuuksistaan.

* * * *

”EU:n kuluttajapolitiikan linjaukset suhteessa Suomen kansallisiin toimiin olisi tärkeä teema käsitellä tässäkin foorumissa.”
Lauri Ihalainen, kuluttaja-asioista vastaava ministeri

”Suomalainen muutoksenhakujärjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Muissa maissa pyydetään asiantuntijalausunnot kirjallisesti, asianosainen saa ne nähtäväkseen ja hän voi kommentoida niitä.”
Raija Huhtanen, Tampereen yliopiston professori

”Jos saisin päättää, työntekijän toimintakykyä arvioisi erikoissairaanhoito, työkykyä työterveyshuolto ja työkyvyttömyyttä eläkevakuutuslaitos.”
Tapio Ropponen, Kevan vakuutusylilääkäri

* * * *

> "Vakuutuslääketiede kaikille tutuksi!" - kampanjasta Oikeusturvan ajankuvassa.

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -Tunnisteet: , , , , ,