maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Jatkuvasti päivittyvä ansioluettelo ”Made in Finland”

Yksi asia mikä itseäni huolestuttaa tulevien eduskuntavaalienkin suhteen on se, että miten vähän loppujen lopuksi vaaliehdokkaista on saatavissa itselleni tarpeellista tietoa.

Uuden ajan sanalasku: ”Sen liittymiin soitat, kenen tangoihin taivut!”; pitää todella jatkossakin hyvin paikkansa. Onhan politiikka tänä päivänä edelleen myös sidosryhmäsidonnaista sitkokseen perustuvaa asioiden leipomista.

Miten paljon meno politiikassa on sitten muuttunut 1990-luvun alun vuosista? Tuolloinhan siirryttiin presidentti Mauno Koiviston jaksosta Martti Ahtisaaren jaksoon.

Lainaus Pentti Sainion kirjasta Operaatio Ahtisaari

Lainaus alkaa sivulta 91.

Virallisen esivaalikampanjansa YK-tehtävissä oleva Ahtisaari avasi seuraavana sunnuntaina 28. maaliskuuta 1993 Oulussa. Siellä hän esitteli itsensä sisäpoliittiseksi uudistajaksi, kansanvallan elvyttäjäksi.

Ahtisaari leimasi hänelle kirjoitetussa puheessa osa vastuullisiksi nykyiseen Suomen lamaan poliitikot, jotka sallivat ammattiedustukseen pohjautuvan tavan hoitaa asioita.

”Eduskunta jäi usein sivustakatsojaksi, kun etujärjestöt ja etujärjestöjen ehdoilla toimivat puolueteknokraatit ratkoivat ongelmia. Omalta osaltani tulisin toimimaan niin, että maan politiikka nojautuisi, selkeästi toimivaan ”parlamentarismiin ja kansanvaltaan.”

Ahtisaaren mukaan kansalaisten vieraantuminen johtuu siitä, että ”politiikasta on tullut vain ammattilaisten asia”.

Ahtisaaren itsensä kampanja taas imee voimaa politiikan ja poliitikkojen vastaisesta ilmapiiristä, kuten Helsingin Sanomat totesi Oulun tilaisuudesta.

Lainaus loppuu sivulle 92.

Avoimuus arjessa alkutekijöissään

Kesällä uutisoitiin, että 182 kansanedustajaa on jättänyt ilmoittamatta omistuksistaan ja osakkeistaan eduskunnalle. Ilmoittaminen on ollut toistaiseksi vapaaehtoista ja syynä ilmoittamatta jättämiseen on ollut muun muassa kansanedustajien pelko kansalaisten kateuden heräämisestä.

Itse olen todella iloinen, että meillä olisi aina enemmän systeemissä menestyviä kuin systeemiin hiljalleen menehtyviä kansalaisia.

Laaja-alaista lainsäädäntötyötä tekevänä elimenä eduskunnan kansanedustajista ja avainvirkamiehistä olisi mielestäni erittäin tärkeää tietää, minne kaikkialle kunkin edustajan ja virkamiehen sidonnaisuudet johtavat. Jo eduskuntatyöhön ehdokkaaksi asettuvalta odotan uudenlaista toimintamallia sidonnaisuuksiensa ilmoittamisesta.

Se olisi helppoa monistaa vastedes myös kunnallispolitiikkaan, ministeriöihin, virastoihin, valtion omistamiin yrityksiin ja niin edelleen avoimuutta jatkaen.

Omistusten lisäksi olisi tärkeää tietää kyseisten henkilöiden kaikki pää- ja sivutoimet sekä luottamusmiestoimet erilaisissa organisaatioissa. Myös puolison ja perheyhteisön omistuksiin liittyvät tiedot ovat periaatteellisen tärkeitä.

Ratkaisu tähän kaikkeen olisi jatkuvasti päivittyvä ansioluettelo. Se olisi mielestäni nopeasti toteutettavissa suomalaisen korkean tason teknologian organisaatioiden yhteistyöllä.

Tiedä vaikka globaali Linux-yhteisö ottaisi haasteen vastaan. ”Tullaan kaikki kunnoilla Sinuix!”

Vaikka toki ensi alkuun avoimessa ansioluettelossa riittäisi monen avainhenkilön kohdalla kateellisilla luonteenlaadulla varustetuille kansalaisille päiviteltävää, niin tuntien suomalaisen kansanluonteen, niin sitä kautta sisuskaluihin kertaantuva kateuskerroin saattaisi toimia myös hitonmoisena kansantaloudellisena motivoijana.

Tiedä minkälainen huippupyrkijöiden massa alkaisi hakeutua julkisen alan yläpään töihin? Myös ulkomaita ja erilaisia hallintokulttuuria edustavien huippuhenkilöiden myötä.

Petri

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Poimintoja pakinani aiheesta tätä kirjoittaessani osoitteissa:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Miten ehdokkaasta tulee edustaja?
http://www.demari.fi/Article.jsp?article=6160

Savolainen pärjää politiikassa:
http://www.demari.fi/Article.jsp?article=4767&category=11&main=11

Harkinta kannattaa aina Markku J. Jääskeläinen:
http://www.demari.fi/Article.jsp?article=5909

Valtioneuvoston hankerekisteri:
http://www.hare.vn.fi/