perjantaina, tammikuuta 05, 2007

Eduskuntavaalit 2007 - Vakuutusoikeuteen jo yli 10 000 jonottajaa



- Klikkaamalla tiedotetta, saat sen näkyviin ruudullasi isompana -


Työryhmästämme tuntuu ihmeelliseltä näinä suomalaisen yhteiskunnan paljon mainostetun tietoteknisen kehityksen päivinä, että tarkkaa vakuutusoikeuden jonossa olevien juttujen määrää ei pystytä edes asianomaiselle itselleen ilmoittamaan.

Onko juuri Sinun loppuelämää koskevan valitusjuttusi (yli 10 000 menevistä jonossa seisovista) vuoronumeroltaan 16 999 vai 19 533 ?

Maallikkomatematiikkaa - joka koskettaa joskus elämässä meistä jokaiikkaa

Mikäli otetaan huomioon, että vakuutusoikeuden jonossa on tällä hetkellä tarkasti 10 000 juttua ja arvioitu käsittelyaika on 13 kuukautta.

Vähennetään siitä vakuutusoikeuden virkasuhteessa olevan henkilöstön vuosittaiset loma-ajat eli jonossa olevat asiat pitää käsitellä 11 kuukaudessa. Kuukaudessa on 20 työpäivää. Tehokasta työskentelyaikaa siis 11 x 20 = 220 työpäivää.

Ruuhkan purkaminen edellyttää näin maallikkomatematiikalla 10 000 : 220 = 45 päätöstä per päivä. Siis extratyönä.

Jokainen voi mielessään laskeskella kuinka paljon esimerkiksi oman asian tuomioistuinkäsittelyyn ja asiapapereiden lukemiseen jää asiaasi istuvalle vakuutusoikeuden tuomarille työaikaa.

Vakuutuslääkärijäsenen pitää olla todellinen ihmemies tai ihmenainen, jos pystyy lukemaan esimerkiksi työtapaturmasta tai ammattitaudista kertyneen lääketieteellisen aineiston 5-10 vuodelta edes kertaalleen läpi.

Suomalainen versio vakuutusoikeudesta kokonaan remonttiin

Kentältä saamamme tuntuman mukaan 20 000 valituksen raja vakuutusoikeudessa tullaan saavuttamaan vuoteen 2010 mennessä, koska lakien mukaisista oikeuksistaan tietoisia kansalaisia on entistä enemmän. Yli puolue- ja ikärajojen. Kiitos internetin.

Klikkaamalla tämän kertaisen pakinamme otsikkoa, voit halutessasi katsoa mitä konkreettisia ja pikaisia parannusehdotuksia olemme esittäneet vakuutusoikeuden toimintaan. Sekä laittaa engalnninkielentaitoisena Michael Moorelle sähköpostia. Hänen osoitteensa löytyy klikkaamalla tämän otsikon takaa klikkaamalla löytyvää otsikkoa. Eli hiirellä vain klik - klik ja tieto tästä isosta ongelmakentästä välittyy kohti Amerikan Yhdysvaltoja.

Muuten. Konkreettisen poliittisen ehdotusavauksen tähän isoon ongelma - alueeseen liittyen teki yllättäen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies.

- - - -

Yle Teksti-TV Sivu 103/2 KOTIMAA YLE24 KESKIVIIKKO 2/3
3.1.2007

Kokoomuksen eduskuntaryhmän pj. Jyri Häkämies esittää OIKEUSTAKUUN ottamista käyttöön kansalaisten oikeusturvan parantamiseksi.

Oikeustakuu toimisi terveyspalvelujen hoitotakuun tavoin.


- - - -

Kannatamme hänen tekemäänsä ehdotusta lämpimästi.

Lisäksi ehdotamme lisäyksenä, että suljetussa erityistuomioistuinjärjestelmässä tuomioistuinkäsittely saa kestää maksimissaan 6 kuukautta.

Eli ensimmäisen asteen tuomioistuinvaihe eli tapauskohtainen lautakunta maksimissaan 3 kuukautta. Jonka jälkeen vakuutusoikeuden käsittelyaika maksimissaan 3 kuukautta.

Käsittelyn ajan esimerkiksi kiistanalainen toimeentuloturva jatkuu entisenlaisena eikä sitä voida takautuvasti periä asianomaiselta, ellei vakuutusyhtiö pysty kiistattomasti esittämään, että kysymyksessä on esimerkiksi ammattitautiin homeesta tai asbestista työpaikallaan sairastuneen kohdalla vakuutuspetos.

Oikeustakuun ylittävältä ajalta maksettaisiin 5000 euroa/kuukaudessa puhtaana käteen tai tupsauttettuna suoraan tilille.

Lisäksi suljetussa erityistuomioistuinjärjestelmässä; vakuutusoikeudessa ja lautakunnissa toteutetaan aiemmin esittämämme 10 kohdan parannukset. Tai asianomaisen loppuelämää koskevissa toimeentuloturvaan ja kuntoutukseen liittyvissä valitusasioissa siirrytään avoimeen käräjä-ja hovioikeuskäsittelyyn.

Pääsääntöisesti kyseisissä tapauksissa asianomaisen valitseman lakimiehen palkkiot maksetaan kokonaan yhteiskunnan varoista. Rikosoikeudellisten juttujen tapaan.

Onko vakuutusoikeus riippumaton ja puolueeton tuomioistuin?

"Vakuutusyhtiöt haluavat jutut vakuutusoikeuteen, jossa asiakas varsin usein häviää jutun."

Lähde: Aivoitus – lehti 3-4/2006 Asiaa aivovammasta

- - - -

Totuus löytyy kaurapuuron lisäksi tilastoista

Suljetun ja vakuutusalan rahoittaman erityistuomioistuinjärjestelmän osaset puhuvat mieluusti vain muutosprosenteista tai muutettujen päätösten kappalemääristä.

Nuo luvut siis kertovat vain sen, minkälainen osuus tuomioistuinkäsittelyssä olleista jutuista muuttuu valittajan hyväksi eli vakuutusyhtiö häviää yksittäistä kansalaista vastaan.

Vaan otetaan esille vakuutusoikeuden hylkäysprosentteja asiaryhmittäin vuodelta 2005, jotka kertovat karua kieltä kansalaisten mahdollisuudesta saada oikeutta vakuutusoikeudesta.

Asiatietojen alkuperäislähde:
Vakuutusoikeuden vuosikertomus (PDF-muoto) 2005 sivut 24 ja 25

Laskenta -analyysi:
Oikeusturvan VOLF-työryhmä 4.1.2007

Asiaryhmä ja vakuutusoikeuden jutuista tekemä hylkäysprosentti vuonna 2005:

1. Asumistukiasiat 82,54 %

2. Eläkkeensaajien hoitotukiasiat 80,11 %

3. Julkiset eläkeasiat 89,27 %

4. Kansaneläkeasiat 82,70 %

5. Kansaneläkekuntoutusasiat 88,89 %

6. Kuntien eläkeasiat 79,15%

7. Lapsen hoitotukiasiat 76,09%

8. Liikennevahinkokuntoutusasiat 96,97 %

9. Maahanmuuttajan erityistukiasiat 100,00 %

10. Maatalousyrittäjien tapaturma-asiat 93,33 %

11. Maatalousyrittäjien eläkeasiat 69,39 %

12. Merimieseläkeasiat 88,89 %

13. Myel - kuntoutusasiat 83,33 %

14. Opintotukiasiat 80,98 %

15. Palkkaturva-asiat 97,06 %

16. Partisaanikorvausasiat 91,43 %

17. Rikosvahinkoasiat 67,38 %

18. Sosiaaliturvan soveltamisasiat 92,00 %

19. Sotilasvamma-asiat 91,68 %

20. Tapaturma-asiat (sis. ammattitautiasiat VOLF- huomio ) 92,02 %

21. Tapaturmavakuutuskuntoutusasiat 100,00 %

22. Tel-kuntoutusasiat 100,00 %

23. Työeläkeasiat 77,96 %

24. Työttömyysturva-asiat 84,10 %

25. Vammaistukiasiat 87,50 %

26. Yel-kuntoutusasiat 100,00 %

27. Yrittäjien eläkeasiat 74,00 %

Hylättyjä kaikista vakuutusoikeuden ratkaisemista jutuista (2005) 83,04 %
* suhdeluvut laskettu totaalimääristä
* vakuutusoikeuden tapa laskea

Hylättyjen juttujen VOLF-keskiarvo, kaikista asiaryhmistä (2005) 86,92 %
* Elon laskuopin mukainen keskiarvo

Yhteenvetoa

Koska vakuutusoikeus on tällä hetkellä toimeentuloturva-asioiden ylin erityistuomioistuin Suomessa, niin ehdotamme, että vakuutusoikeuden hylkääviin päätöksiin liitetään 1.1.2007 alkaen automaattinen lisäpäätös siitä, mistä hylkäävän päätöksen toimeentuloturvastaan saanut valittaja saa perustoimeentulonsa.

Ilman uusia lomakesulkeisia ja takautuvasti valitusprosessin käynnistämisajalta sekä ilman ylimääräisiä veroseuraamuksia. Tietoteknisesti toteuttamisessa kyseessä on mielestämme enemmin helppo nakki kuin kaikkea elollista taklaava pakki.

Olemme erittäin järkyttyneitä nyt paljastuneista vakuutusoikeutta koskettavista kokonaisluvuista ja siitä, kuinka laajaa joukkoa erilaisia suomalaisia tämä ongelmakenttä koskettaa.

Rahaksi muutettuina hylätyissä jutuissa puhutaan kymmenistä - sadoista miljoonista euroista vuosittain.

Lopultahan valtaosa näistä hylkäävän päätöksen vakuutusoikeudesta saaneista kansalaista ajautuu pikku hiljaa oman kotikuntansa pitkäaikaiseksi sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon asiakkaaksi. Saaden pikku hiljaa lisää uusia sairauksia kyytiläisekseen.

Ruohonjuuritason tuntumamme mukaan vakuutusoikeuden hylkäävien prosenttien pitää vaihtaa paikkaa muutosprosenttien suhteen. Tällöin voidaan ruveta puhumaan vakuutusoikeudesta. Nyt mielestämme oikeampi sana tilastojenkin valossa on vakuutusyhtiöoikeus.

Oikeusturvan VOLF - työryhmä

* * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? - 27.9.2024
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.


* * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -



Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.