keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2008

Vakuutuslääketieteen erityispätevyydestä

Suomen ihmisoikeustilanteesta on olemassa liikkeellä kahdenlaisia versioita.

Virallinen ja todellinen.

Kirjoitimme syyskuussa 2007, että vaikenemisen muuri vakuutuslääketieteen ja vakuutuslääkärien toiminnan suhteen Suomessa on murtumassa.

Kyseiseen kirjoitukseen pääsette klikkaamalla tämän kertaisen kirjoituksemme otsikkoa.


+ + + +


Taisimme olla totaalisen väärässä, sillä mielestämme 1900-luvulta periytyvä itäeurooppalainen toimintamalli potkii itseään taas voimakkaasti esiin.

Tarkkaavainen lukijamme oli huomannut seuraavan ja ilmoitti siitä meille päin. Kiitoksemme hänelle.

Keskustan Verkkolehti Apila on poistanut tai piilottanut sivustoiltaan kohta seuraavan kirjoituksen, jonka tulkitsimme vienona merkkinä siitä, että pysyvästi sairastuneiden tai vammautuneiden potilaiden elämään on tulossa parannusta.

Vieläpä pääministeripuolueen toimesta.


+ + + +


Kaksi lääkäriä – kaksi näkökulmaa 19.9.2007
Hannu Tohila Uudestakaupungista olisi valmis lakkauttamaan vakuutuslääketieteen.


Lääkärin työ on monenlaisten eri sairauksien kohtaamista. Perinteisen lääkärin päämääränä on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.

Vaikeammat sairaudet ja vammat vaativat erikoislääkärin monenmoisia tutkimuksia diagnoosin varmentamiseksi. Yhteistä perinteisen lääketieteen osalta on hyvä yhteistyö eri ammattiryhmien kesken, joka on avainasemassa hyvän potilashoidon saavuttamiseksi.

Toista näkökulmaa edustavat vakuutuslääkärit. Käsitykseni mukaan vakuutuslääkärin etiikkaan ei kuulu sairaiden parantaminen ja eikä heidän kärsimystensä lievittäminen. Heillä on kuitenkin kaikki valta poiketa useammankin erikoislääkärin diagnoosista, esimerkiksi potilaan työkyvyttömyyttä arvioitaessa.

Lääkärin valassa sanotaan: ”Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen.” Minulla on ajatus siitä, että vakuutuslääkäri kävelee, potilasta näkemättä, useammankin potilasta hoitavan lääkärin lausunnon yli toteamalla vain potilaan työkykyiseksi, vaikka hoitavan lääkärin lausunto olisi täysin päinvastainen. Edellistä taustaa vasten mietin, mikä on potilaan todellinen oikeusturva Suomessa.

Tämä asia on ollut puheenaiheena myös eduskuntatalon sisällä. Kysymykset alkavat pääsääntöisesti seuraavasti: Mihin toimenpiteisiin valtioneuvosto ryhtyy taatakseen vakuutuslääkäreiden puolueettomuuden ja työkyvyttömyyden määrittelyn inhimillistämisen, uudistamisen ja selkeyttämisen sekä vakuutuslääkäreiden valvonnan tehostamisen? Kun vakuutuslääkäri esiintyy anonyyminä, potilaan oikeusturva on hyvin kyseenalainen. Avoimessa päätöksentekoprosessissa oikeusturvan kannalta olisi ehdotonta, että potilaasta lausunnon antajat ja päätöksentekijät esiintyisivät omilla nimillään. Näinhän toimii muukin sivistynyt oikeuslaitos.

Minulla maallikkona, joka tunnen sähköstäkin ainoastaan sähkölaskun ja sähköiskun, on tunne, että minä luotan perinteiseen lääketieteeseen. Usein sananlasku osuu yksinkertaisuudessaan ytimeen: "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat."

Koko vakuutuslääketiede tulisi järjestelmänä lakkauttaa, jolloin potilas kokisi oikeusturvan toteutuvan. Jos laki toteutuu, toteutukoon ensisijaisesti oikeus ja inhimillisyys.


Hannu Tohila
Keskustan Uudenkaupungin kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Lähde: Verkkolehti Apila - Kolumnit

+ + + +


Toivotaan, että aiheesta käytävä avoin keskustelu käynnistyy eri kanteilta katsottuna. Ennen ja jälkeen kunnallisvaalien. Nykyisten ja vuoden 2012 kunnallisvaalien.

Perustietoa aiheesta löytyy esimerkiksi kaikille aiheesta kiinnostuneille osoitteesta:
- Vakuutuslääketieteestä ja vakuutuspuoskaroinnista -

Helleterveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä


* * * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? - 25.10.2021
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.

 

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *

- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -

Tunnisteet: , , , , , , , , ,