Leikepöydälle lävähtäneitä – Puheet, paheet ja teot
Osa 3/4
Näin totesi asioiden tilasta Markku Lehto, joka toimii sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä Työvoitto-lehdessä 1/2006:
”Ikärakenteen muutoksen mukana kasvavat eläkemenot. Siihen olemme varautuneet rahastoimalla aktiivisemmin kuin monet muut maat.
Paranevaa työ- ja toimintakykyä on tarkoitus käyttää pidempään työelämässä.
Eläkejärjestelmäämme on kehitetty työuran jatkamiseen kannustavia palkkioita.
Menojen hillitsemiseksi on vähennetty varhaiseläkevaihtoehtoja. Näin on päätetty yhteisymmärryksessä.”
Yle Teksti-TV 22.9.06:
”Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa nostaa osa-aikaeläkkeen ikärajan 60 vuoteen. EK haluaa, että lainsäädäntötyö tämän saavuttamiseksi aloitetaan nopeasti, kertoo Ylen TV-nytt.”
Ja siirretäänpä sitten saman tien puheenvuoro valtiosihteeri Raimo Sailakselle, joka suomi eläkeputkea Etelä-Suomen Sanomissa 20.9.06:
”Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä nykyinen eläkejärjestelmä tarjoaa yrityksille liian helpon mahdollisuuden siirtää työntekijöitä irtisanomistilanteessa eläkeputkeen.
Sailaksen mukaan Elinkeinoelämän keskusjärjestön puheet ja yritysten teot ovat ristiriidassa.
Sailaksen mielestä on kummallista, että EK:n puhuessa myöhentyneen eläkkeellelähdön puolesta, niin samaan aikaan sen jäsenyritykset kiittelevät itseään siitä, kuinka paljon ovat onnistuneet järjestämään ihmisiään eläkkeelle irtisanomisten yhteydessä.
Sailas muuttaisi järjestelmää siten, että yrityksille olisi nykyistä kannattavampaa pitää ihmiset töissä. Konkreettisia suunnitelmia järjestelmän muuttamiseksi ei kuitenkaan ole vireillä.”
Lähde: Kotimaa (MTV3-STT) 20.09.2006 06:55
Trendejä irtisanomisten tiellä Ruotsissa ja meillä
Yle Teksti-TV 28.6.2006:
Ericsson haluaa eroon 35-vuotiaista
Muutaman vuoden takaisten irtisanomisten takia yhtiöllä ei ole juuri lainkaan nuoria työntekijöitä. Ruotsin lain mukaan viimeksi tulleet työntekijät, eli käytännössä nuorimmat,
joutuvat lähtemään ensimmäisinä.
Kaikille yli 35-vuotiaille tarjotaan lämpimiä lähtöpasseja. Vapaaehtoinen lähtijä saa mukaansa 1,5 vuoden palkan sekä apua uuden työn löytämisessä.
Tavoitteena on päästä kesän loppuun mennessä eroon tuhannesta työläisestä.
Yle Teksti-TV 27.6.2006:
Alkuvuodesta voimaan astunut työmarkkinatuen uudistus siirtää vastuuta pitkäaikaistyöttömien tukien maksusta valtiolta kunnille.
Uudistus on herättänyt arvostelua erityisesti kunnilta. Kunnat joutuvat nyt osallistumaan kustannuksiin, jos työttömyys jatkuu yli puoli vuotta.
MTV3-STT Finnairin henkilöstövähennyksistä syntyi sopu 27.06.2006:
Finnair tytäryhtiöineen vähentää 670 työpaikkaa kahden vuoden sisällä.
Väkeä vähenee eläkejärjestelyjen kautta, mutta irtisanomisiakin Finnairin mukaan tulee.
Sopu syntyi tänään, kun Finnair lupasi lähtijöille eläkepaketin ja enemmän tukea irtisanottaville.
Yle Teksti-TV 22.6.2006:
Suomen Posti vähentää yt - neuvottelujen päätteeksi 89 työpaikkaa, pääosin esimies- ja asiantuntijatehtävistä.
Osalle ilman työtä jääneistä on löytynyt työtä muualta yrityksestä ja osa vähennyksistä toteutetaan eläkejärjestelyin. Kokonaan vaille työtä jää enimmillään 40 henkilöä.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Ja näin näköjään toimitaan muun muassa valtion omistamissa yrityksissä puheiden, paheiden ja tekojen merkillisessä, mutta kuitenkin ylivertaisesta asemasta johtuen muille esimerkillisessä ristiriidassa.
Petri
<< Home