perjantaina, elokuuta 03, 2012

SuomiAreena ja Torikokous yhteistyöhön


Yksi kuluvan vuoden merkittävimmistä yhteiskunnallisista avauksista oli Helsingissä yhtäjaksoisesti puoli vuotta jatkunut Torikokous. Lokakuusta 2011 kesäkuuhun 2012 jatkunut Torikokous Helsingin kansalaistorilla oli hyvä muoto avoimelle kansalaiskeskustelulle. Rauhan, rakkauden ja rispektin merkeissä.

Toivottavasti SuomiAreena ja MTV3 uskaltavat tuoda jatkossa keskusteluun niitä tabu-aiheita, joista ei jostain syystä haluta vieläkään ottaa pitävää niskalenkkiä.

Eilispäivän möröt kasvavat huomispäivän kauhuiksi, jos niitä ei uskalleta puhua pois päiviltä.

MTV3 voi olla Torikokouksen apuna siinä, kuinka se onnistuu saamaan Poriin jopa 500 yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaista keskustelijaa? Tietojemme mukaan puoli vuotta kestäneeseen Helsingin Torikokoukseen, joka sijaitsi siis 200 metriä eduskunnan pääovelta, ei ennättänyt lukuisista kutsuista huolimatta yksikään kansanedustaja, ministeri, meppi. EU-komissaaristamme puhumattakaan.

Jussi Lähde kirjoitti hyvin rokkaavassa Aamulehden blogissaan 14.7.2012:

"SuomiÄreenä 360 päivää - SuomiAreena 5 päivää vuodessa". On mielenkiintoista nähdä vieläkö tuo aikanaan laatimani sanaleikki pätee tänä kesänä.

Oma ennusteeni on se, että politiikan kärkinimet mutta myös muut julkiset pohdiskelijat joutuvat tulevan viikon ajan vastaamaan ennennäkemättömään tiukkoihin kansalaiskysymyksiin. Suomalaiset keskustelevat nyt eurokriisistä kaikkialla - junissa, seurakuntien tilaisuuksissa, kesätapahtumissa - ja ennenkaikkea ventovieraiden kanssa. Kysymykset ovat asiallisia mutta tiukkoja.

Suomi on niitä harvoja maita, joissa poliitikot elävät suhteellisen tavallista elämää. Kaikki kansainväliset vieraat ihmettelevät SuomiAreenalla turvatoimien vähäisyyttä ja näkymättömyyttä. Monelle tuo on positiivinen shokki, usea pitkän uran tehnyt kansainvälinen journalisti tunnustaa ettei ole tullut ajatelleeksi, että poliitikot voivat kävellä oman mielensä mukaan kaupungilla miten haluavat, milloin haluavat ja minne haluavat.


Yksi asian näet on varmaa, kaikkialta Suomesta Poriin kerääntynyt väki keskustelee kyllä. Politiikan väen on pikkuhiljaa ymmärrettävä, että poissa Porista on poissa keskustelusta. Ei niin etteikö politiikasta ja poliitikoista siellä keskusteltaisi, päin vastoin. Tuohon keskusteluun voi kuitenkin vaikuttaa vain paikan päällä."

Toivottavasti MTV3 ja SuomiAreena voivat olla toteuttamassa yhdessä Torikokous ekosysteemin kanssa tapahtumia, jossa mitään kannatusta saavia keskustelun aiheita ei rajata pois.

Sitten aletaan olla mielestämme asioiden ytimien aidoilla lähteillä. Avoin keskustelu on aina hidasta, mutta avaa parhaiten menneisyyden solmuja. Varsinkin, jos näitä yhteiskunnallisia keskusteluja voidaan saada MTV3 tuotantoina avoimesti nettiin kaikkien kiinnostuneiden saataville. Vaikka vähemmän muistitilaa vievinä äänitallenteina.

Sananvapaus kauppatavarana voidaan sitten pikku hiljaa vetää pois markkinoiden hyllyiltä. Myös MTV3-kanavan valikoimista. Hannu Karpon tekemisiä MTV3-laatujournalismin saralla ei kannata unohtaa.

Terveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä

Tunnisteet: , , , , , , , ,