tiistaina, joulukuuta 15, 2009

Vaalirahoituksen avaaminen alkoikin 1960 - ja -70 luvuilta

Lainsäädäntö ei ole ollut missään vaiheessa esteenä vaalirahoituksen avoimuudelle.

On kuitenkin noudatettu kuuliaisesti maan vakiintunutta tapaa olla kertomatta vaalirahoittajista kuin vain se, mitä kulloinkin mystisen ”On Sovittu Että” – järjestelmän (OSE) keskuudessa on julkisuuteen haluttu kertoa.

Finanssikonsernien ytimien kuten pankki- ja vakuutusyhtiöiden vakaasta vaalirahoituksesta on ollut vain arvailuja ja suusta suuhun kulkevia perimätietoja.

Helsingin Sanomat avasi hieman vaalirahoituksen salaisuuksien arkkua finanssialaa koskevilta osin 8.11.2009 – ”Vaalirahoituksen konkari paljasti entisaikojen metkut”.

Jutun toimittajana on Unto Hämäläinen ja kovimman luokan täsmä tietoa finanssialan vaalirahoituksesta antaa ylipormestari Raimo Ilaskivi.


KUKA ON YLIPORMESTARI RAIMO ILASKIVI?

”Ensimmäinen poliittinen virka, jota Ilaskivi hoiti oli pääministerin sihteeriys 1958.

Kansanedustajaksi Ilaskivi valittiin eduskuntavaaleissa 1962. Eduskunnassa hän istui vuoteen 1975, eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja hän oli 1971–1973 ja 1975.

Presidentin valitsijamiehenä Ilaskivi toimi 1968, 1978 ja 1982.

Vielä eläkeläisenä Ilaskivi valitiin Euroopan parlamenttiin vuosiksi 1996–1999. Helsingin kaupunginvaltuutettu hän oli 1957–1979 ja kaupunginhallituksen jäsen 1959–1979.

Monet Ilaskiven tehtävät päättyivät, koska hänet valittiin vuonna 1979 Helsingin kaupunginjohtajaksi. Seuraavana vuonna hän sai ylipormestarin arvon. Tehtävää hän hoiti vuoteen 1991. Kokoomuksen presidenttiehdokas Ilaskivi oli 1994.

Monien virkojen, toimien ja luottamustoimien ohella Ilaskivellä on ollut useita eri yritysten hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.”


Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Raimo_Ilaskivi


KETKÄ KAIKKI RAHOITTAVAT NYKYAJAN TYÖVÄENPUOLUEITA?


Toivottavasti kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja puoluesihteeri Taru Tujunen avaavat julkisuudelle koko 2000 – lukua koskevat tiedot finanssialan vaalirahoituksesta. Myös kokoomuksen ehdokkaina olleiden ja paikallisosastojen osalta.

Mielestämme vanhan tahikka uuden ajan työväenpuolue ei voi olla finanssialan ostama. Tai, jos sen työväenpuolueen äänestäjät ennakkoon tietävät ja hyväksyvät, niin sitten tyydymme vallitsevaan maan tapaan ja tilanteeseen.

# # # #


Lisätiedot avoimesta internetistä hakusanoilla: kaiken takana vaalirahoitus

 

# # # #

FINANSSIALA VALTAPUOLUEIDEN JA POLIITIKKOJEN RAHOITTAJA?

Tosi on. Vaan vähän on tietoa saatavissa vaaleissa valittujen ja ehdokkaana olleiden vaalirahoitusilmoitusten kautta.

Seuraavaksi pitkäaikainen kokoomuksen vaikuttaja, ylipormestari Raimo Ilaskivi, kertoo menneiden vuosien maan tavasta, jota voitaneen kutsua myös nimellä institutionaalinen korruptio?

”Hän on näköjään ollut 1960- ja 1970-luvuilla sekä rahan jakaja että sen vastaanottaja.

Hän oli tuohon aikaan vaikutusvaltaisella paikalla Suomen Pankkiyhdistyksen toimitusjohtajana. Samaan aikaan hän toimi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.


Toimitusjohtajan roolissa hän vastasi siitä, miten pankit ja vakuutusyhtiöt rahoittivat porvarillisia puolueita ja sosiaalidemokraatteja. Ilaskiven kertoman mukaan vaalirahakassoja oli kaksi: pankeilla ja vakuutusyhtiöillä oli yhteinen kassansa ja teollisuudella omansa. Raha kerättiin mm. perimällä ylimääräisiä jäsenmaksuja yrityksiltä.

Suurimmat summat menivät kokoomukselle ja Rkp:lle, mutta myös muut porvaripuolueet ja demarit saivat osuutensa.

Ilaskivi myönsi, että tukisummat olivat "mittavia", mutta ei tarkentanut summia. Jotkut ehdokkaat, todennäköisesti puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat, saivat isoista kassoista vaalirahaa.

Järjestelmä toimi vuosikymmeniä, ja lahjoittajat ja puolueet salasivat sen toiminnan. Siihen aikaan puolueiden ja ehdokkaiden ei tarvinnut julkistaa vaalirahoituksesta yhtään mitään.


"Kukaan ei juuri kysellyt vaalirahojen perään", Ilaskivi muistutti.”

Lähde: Helsingin Sanomat 8.11.2009


# # # #


MITEN AVOINTA FINANSSIALAN VAALIRAHOITUS ON 2000-LUVULLA?


2000-luvulla vaalirahojen perään saa kyllä kysellä paljonkin ja aivan vapaasti. Vastaukset vain jäävät kokonaan uupumaan.

19.11.2009 torstaina eduskunnan edustalla järjestetyn korruption vastaisen mielenosoituksen yhteydessä keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo antoi todistajien läsnä ollessa suullisen vinkkauksen vaalirahoituksen suhteen.

”….jättäkää jo maalaispojat rauhaan ja kysykää kokoomuksen pojilta Björn Wahlroosista…”

Koska tuota mahdollisuutta tuskin koskaan meille avautuu oikeassa elämässä, niin teemme sen näin kirjallisesti. Toivottavasti tämä tieto saavuttaa myös kansanedustaja Alatalon antamien vinkkien kohteet...

Tarkasteluun olemme poimineet kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin ja ulkoministerinä toimivan Alexander Stubbin viimeisten vaalien vaalirahoitusilmoitukset.


ULKOMINISTERI ALEXANDER STUBBIN VAALIRAHOITUSILMOITUS EU-VAALEISTA 2004 NÄYTTÄÄ AVOIMUUDEN SUHTEEN TÄLTÄ:


- Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi; saat sen ruudullesi isompana -


KANSANEDUSTAJA BEN ZYSKOWICZIN VAALIRAHOITUSILMOITUS EDUSKUNTAVAALEISTA 2007 NÄYTTÄÄ AVOIMUUDEN SUHTEEN TÄLTÄ:


- Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi; saat sen ruudullesi isompana -


AVOIMEN VAALIRAHOITUKSEN ABCDE


Vaalirahoituksen suhteen meillä ei ole muuta rajoitusta kuin se, että tiedämme aina poliitikkojen todelliset rahoittajat. Kertyivät nuo summat sitten esimerkiksi yksittäisistä seminaarilipuista tai golf-kisojen osanottomaksuista.

Niin kuin on nähty ja tiedetään jo ennakkoon. Uudetkin lakien määräykset tullaan takuuvarmasti kiertämään. Emmehän tiedä vaalirahoituksen lähimenneisyydestäkään juuri mitään.


KENEN ASIOITA VALTAPUOLUEET TODELLISUUDESSA AJAVAT?


Yritysmaailman tai etujärjestöjen vaalirahoituksessa ei ole mielestämme mitään moitittavaa, kunhan se on avointa. Kaikkien maksu- taikka tukijärjestelyjen osalta.- Klikkaamalla kuvaa hiirelläsi; saat sen ruudullesi isompana -


Nykyisessä poliittisessa systeemissämme ja maamme vakiintuneissa käytännöissä meillä ovat mielestämme menneet kansanedustajat ja lobbarit pahasti sekaisin.

Joten ei ihme, että pankit ja vakuutusyhtiöt ovat saavuttaneet ylivertaisen aseman koko poliittisen toiminnan ytimessä. Tosin sen tunnustamiseen mennee vielä aikaa.

Toivottavasti kokoomuksen yksi voimakaksikoista Alexander ja Ben voivat näyttää mallia muille; kertomalla edes edellä näytettyjen vaalien rahoittajat finanssialan yritysten ja etujärjestöjen nimien osalta.

Ilman kikkailuja eurorajoilla, jotka kaikki ovat osanneet kiertää maksusummien pilkkomisilla pienempiin eriin.

Maan tapa on ollut vaalirahoituksen vaalimisessa pirullisen nerokas. Ettemme sanoisi sutkin sisukas. Kaikki pitävät ”On Sovittu Että” – järjestelmän luomasta maan tavasta sovitusti turpansa ummessa. Ainakin toistaiseksi.


”Vaalirahoituksen aito avaaminen on tärkeä asia” – terveisin
Oikeusturvan VOLF – työryhmä


* * * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? - 25.5.2021
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -


Tunnisteet: , , , , , , , , , ,