tiistaina, marraskuuta 28, 2006

Kenen kaikkien joukoissa lääkäri toimii?

- Klikkaamalla hiirtäsi kaavion päällä saat sen kuvaruudullesi isompana -

Olemme saaneet viime viikkoina paljon yhteydenottoja siitä, että kuinka potilaan/asiakkaan on mahdollista varmistaa etukäteen sellaisen nolon ristiriitatilanteen syntyminen, että hoitava lääkäri muuttuukin jossain vaiheessa hoito-tai oikeusprosessia (ilman mitään varsinaista suoranaista takinkääntöä) vastapuolen eli vakuutusyhtiön piikkiin toimivaksi asiantuntijalääkäriksi.

Astelema kysymyksen suhteen on mielenkiintoinen, koska tällä hetkellä Suomessa ei ole jostain syystä olemassa sellaista sähköistä rekisteriä, josta asiakasta askarruttavan kysymyksen voisi esimerkiksi omilla pankkitunnuksillaan nopeasti varmentaa.

Siis ennen ensimmäisen vastaanottoajan tilaamista kyseisen lääkärin julkisella tai yksityisellä puolella sijaitsevalle vastaanotolle.

Vaan ei syytä huoleen. Eduskunnan käsittelyssä on jo HE 253/2006, jossa pitkään eduskunnankin tiedossa ollut ongelma voidaa hoitaa tyylikkäästi.

Ongelman ratkaisu tapahtuu esimerkiksi integroimalla Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) ylläpitämä Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri (TERHIKKI-rekisteri) tarvittavine lisäyksineen kansalaisia henkilökohtaisesti palvelemaan tarkoitetttun sähköiseen asiointijärjestelmään.

HE 253/2006 tavoitteet lyhykäisesti: "Lain tarkoituksena on edistää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen tietoturvallista käsittelyä. Lailla luotaisiin yhtenäinen sähköinen potilastietojen käsittely- ja arkistointijärjestelmä terveydenhuollon palvelujen tuottamiseksi potilasturvallisesti ja tehokkaasti sekä potilaan tiedonsaantimahdollisuuksien edistämiseksi." Lähde: Finlex.

Tosin siihen asti kunnes järjestelmä toimii alussa olevan kaavion esittämässä muodossa, potilas/asiakas joutuu turvautumaan perinteiseen viidakkorumpu menettelyyn, internet-hakuihin tai kysymällä suoraan vastaanottoaikaa tilatessaan kyseisen lääkärin statusta vakuutuslääkäriyden suhteen.

Vakuutusalan omatkaan nettisivut eivät kerro valitettavasti yhtiöittäin niiden käyttämiä asiantuntijalääkäreitä esimerkiksi suljetun erityistuomioistuinjärjestelmän piirissä tai sivutoimisina yhtiön asiantuntijalääkäreinä lakisääteisten vakuutusten korvauskäsittelyketjussa.

Joten nopeimmin, tämän erittäin merkittävän potilas/asiakkaan oikeusturvaan liittyvän, ongelman ratkaisu olisi helppoa tehdä 1.1.2007 alkaen vakuutusalan organisaatioiden omille internet-sivustoille.

Rakentavan ja avoimen asiakaspalautteen nimissä.
Oikeusturvan VOLF-työryhmä

* * * *

Päivitys 22.12.2020
Lue myös aiheen isosta kuvasta:
Vakuutuslääkäreiden toimien tuottavuus vakuutusyhtiölle
- Julkaistu keskiviikkona, helmikuuta 27, 2008

* * * * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? - 6.10.2016
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.


* * * *


Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -


* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.