sunnuntaina, helmikuuta 08, 2009

Asbesti tappaa suomalaisia - elämää paperilääkäreiden armoilla

Hallituksen elvytystoimissa on suunnattu viime viikkoina paljon riihikuivaa rahaa homeisten ja erilaisista sisäilmamyrkyistä kärsineiden koulujen korjauksiin. Tavoitteena rakennusalan toimintaketjujen työllisyyden takaaminen. Siltä osin ihan terveitä tarkoitusperiä valtiolta.

Mielestämme taas kerran on unohdettu ne henkilökuntaan ja oppilaisiin kuuluvat, jotka ovat sairastuneet vakavasti ko. tiloissa työskentelyn seurauksina. Julkisuuteen kyllä tulee lisää tietoja saastuneista ja terveydelle vaarallisten tilojen olemassa olosta.

Pysyvästi tiloista sairastuneista ihmisistä ei tunnu kukaan välittävän. Eivät edes ammattiliitot.

Miksi? Elämä paperilääkäreiden armoilla on puhdasta helvettiä. Miksi se sallitaan?

- - - - 

Suomen Tietotoimiston (STT) välittämät uutiset ovat olleet suomalaisen tiedonvälityksen peruskallio. Nyt tuo luotettavien uutisten peruskallio murenee nykyisellä toimintastrategialla bulkkina jaettavaksi täytteeksi. Kilpailutilanne tiedonvälityksen rintamilla jauhaantuu samaan aikaan koko ajan uusiksi. Kiitos internetin.

Ulkomaisista tiedotusvälineistä ruvetaan saamaan hyvää vertailuaineistoa. Vieläpä reaaliaikaisesti, kunhan selainohjelmien yhteyteen integroidut käännösohjelmat alkavat toimimaan entistä paremmin. Myös suomeksi. Lähtökielinä jatkossa esimerkiksi kiina murteineen, venäjä, arabia, ranska, saksa, japani ja espanja.

Viime aikoina uutisoinnit tai uutisoinnitta jättämiset ovat alkaneet herättää kysymyksiä siitä, että toimiiko STT myös vapaan tiedonvälityksen portinvartijana sekä faktojen filtteröijänä?


- - - -Sisäministeriössä toimineen poliisijohtaja Jouni Välkin, 2.10.2008 tapahtuneeksi kerrottu, järkyttävä itsemurha; on jäänyt jostain syystä isommalta julkisuudelta kokonaan piiloon.

Itsemurhista tapahtuva uutisointi on oma taiteenlajinsa, koska tuonkaltaisen tragedian kokeminen on omaisille ja työyhteisölle valtavaa tuskaa. Samoin kuin sen ruodinta julkisesti. Vaan missä menee poliisijohtaja Jouni Välkin tapauksessa julkisuuden raja?

Onhan kyse merkittävän poliisiviranomaisen itsemurhasta ja internetistä poimittujen tietojen valossa asiaan pitää saada luotettava selvitys. Muuten mielestämme vapaana vellovat huhut eivät ainakaan poliisin ja sisäministeriön imagoa paranna.

Kertoohan Suojelupoliisi (Supo), uuden päällikkönsä Ilkka Salmen (kokoomus) kautta HS:n helmikuun 2009 kuukausiliitteessä Supon uudesta avoimemmasta ilmeestään!


- - - -

Ammattitauteihin liittyvää ongelmakenttää uutisoitiin teksti – tv:n puolella 22.1.09. Uutisen alkuperäislähteeksi oli merkitty STT. Asbestista kertova uutinen vilahti saman päivän aikana ainakin Maikkarin ja Nelosen teksti-tv:n kanavilla.

Kuin sattumalta uutisessa asiantuntijana esiintynyt Työterveyslaitoksen (TTL) edustaja yhdistyi arkistojemme syövereistä löytyneeseen kytkentään, joka liittyy vakuutusalaan; työeläkeyhtiö Eteraan ja sen vakuutusylilääkäri Jorma Juhani Juntuseen.

Vakuutusylilääkäriin, joka on ilmeisen tehokkaasti ollut hylkäämässä useiden kymmenien tuhansien tapaturma – ja ammattitautiin sairastuneiden valituksia tapaturmalautakunnassa jo 1980-luvulta alkaen.

Tuo potilaiden kannalta surullisen kuuluisa lautakunta, toimii nykyisin harhaanjohtavasti tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan nimellä. 90 prosenttia valituksista päättyy vakuutusyhtiöiden voittoon!


- - - -


Asba ry:n, Asbestisairastuneiden liiton, kotisivuilla kerrottiin, että Suomessa on tällä hetkellä ainakin 250 000 asbestille altistunutta kansalaista.

”ALTISTUMISISTA suurin osa tapahtuu työssä. Asbestialtistuneita arvioidaan olevan Suomessa n. 250.000. Asbesti on syynä moniin sairauksiin.

Asbesti voi aiheuttaa pölykeuhkoa (eli asbestoosia), erilaisia keuhkopussin sairauksia, pahanlaatuista keuhkosyöpää, keuhkopussin tai vatsakalvon syöpää eli mesotelioomaa ja retroperitoneaalista fibroosia.

Asbestin epäillään aiheuttavan myös kurkunpään, ruoansulatuskanavan sekä munuaisten ja monien muiden elinten syöpiä.

….Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994.”


- - - -

Kuitenkin Suomen Tietotoimiston uutista välittäneet 22.1.09 MTV3 ja HS 25.1.09 kertoivat, että Suomessa arvioidaan olevan vain 50 000 asbestille altistunutta ja sen, että Suomessa asbestinkäyttö kiellettiin jo vuonna 1988.


- - - -

Työ Terveys Turvallisuus – lehti 10/2006 uutisoi asiasta otsikolla ”Asbestille haetaan täyskieltoa”, jossa TTT - lehti kertoo, että asbestin käyttö lopetettiin Suomessa 1994.


- Kyseistä lehteä julkaisee Työterveyslaitos -


- - - -


Kuka siis valehtelee näissä asbestiasioissa ja minkä takia?


- - - -


Asbesti tappaa yhä kymmeniä suomalaisia

Yli sadalta suomalaiselta löydetään vuosittain asbestin aiheuttama syöpä.

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Panu Oksa arvioi, että vakavien keuhkopussinsyöpien osuus on noin kolmannes. Ennuste on tuolloin heikko. Vain harva on enää elossa vuoden kuluttua syövän löytymisestä.

Keuhkosyövän kohdalla tilanne on lohdullisempi.

- Jos se on havaittu pienenä nappulana ja pystytty leikkaamaan heti pois, niin viiden vuoden kuluttua on puolet vielä hengissä, Oksa sanoo.

Asbestisairaus itää keuhkoissa 20-40 vuotta. Esimerkiksi keuhkopussimuutokset eivät oireile eikä pölykeuhkosairauskaan (asbestoosi) vielä alkuvaiheessa. Muutokset löytyvät vain keuhkoröntgenkuvissa ja keuhkojen toimintakokeissa. Tästä syystä säännöllisiä terveystarkastuksia pitäisi jatkaa eläkkeelläkin.

Oksan mukaan liian moni kuitenkin unohtaa tarkastukset. Omalle lääkärille pitää myös muistaa kertoa altistumisestaan asbestille.

Suomessa arvioidaan olevan elossa reilut 50 000 asbestille altistunutta.

Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa 1988; nyt löytyvät syövät ovat peruja 1970-luvulta.

Tuolloin suomalaiset altistuivat asbestipölylle etenkin rakennustyömailla, telakoilla ja autokorjaamoissa.

Ylilääkäri Oksa arvioi, että syöpätapausten määrä alkaa pudota vuoteen 2015 mennessä.


Lähde: MTV3-STT - 22.01.2009


- - - -

HS 25.1.09 Yli sata sairastuu asbestiperäiseen syöpään vuodessa


- - - -

Eteran Työterveyspalkinto myönnettiin dosentti, ylilääkäri Panu Oksalle

Eteran Työterveyspalkinto 2005 on myönnetty dosentti, ylilääkäri Panu Oksalle Tampereen aluetyöterveyslaitoksesta. Palkinnon saamisen perusteena on Oksan ansiokas tutkimustoiminta rakennusalan työntekijöiden työterveyden parantamiseksi.

Eteran työterveyspalkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Palkinto luovutettiin Panu Oksalle 5. lokakuuta Etera Työterveyspäivä -tilaisuudessa, jonka aiheina olivat Työhyvinvointi ja tutkimus.

Eteran auditoriossa pidettyyn tilaisuuteen osallistui noin 120 asiakas- ja sidosryhmän edustajaa.

Panu Oksa on yksi johtavista rakennusalan työterveyden tutkijoista ja vaikuttajista Suomessa.

Hän on toiminut Tampereen aluetyöterveyslaitoksella vuodesta 1983, viime vuodet ylilääkärinä. Hänet nimitettiin työlääketieteen dosentiksi Tampereen yliopistoon v. 2004. Tampereen aluetyöterveyslaitos toimii rakennusalan työterveyshuoltoon erikoistuneena osaamiskeskuksena.

Panu Oksa on julkaissut useita kymmeniä työperäisiin sairauksiin liittyviä julkaisuja kansainvälisillä arvostetuilla foorumeilla.

Oksan tutkimustyön ja opetuksen painoalueet ovat olleet epäorgaanisten pölyjen, erityisesti asbestin aiheuttamat työperäiset hengitystiesairaudet sekä rakennusalan työterveysongelmat, rakentajien terveydentila ja työterveyshuolto.

Hän on ollut mukana kehittämässä vuonna 2002 ilmestynyttä internet-julkaisua rakennusalan ammattikohtaisista työpaikkaselvityksistä (RATS).

Kyseistä sivustoa tullaan kehittämään kattavaksi portaaliksi ja tietopankiksi rakennusalan työterveyteen liittyvistä asioista.

Eteran Työterveyspalkinnon dosentti, ylilääkäri Panu Oksalle luovutti Eteran ylilääkäri Juhani Juntunen.


Lisätiedot:

Juhani Juntunen, ylilääkäri, Etera,
Panu Oksa, ylilääkäri, Tampereen aluetyöterveyslaitos,

Lähde: Työeläkeyhtiö Eteran www – sivusto


- - - -

Voiko siis Suomen Tietotoimiston (STT) välittämiin uutisiin luottaa ja kuinka paljon?

1.
Suomessa elossa 50 000 asbestille altistunutta - STT

(Suomessa 250 000 asbestille altistunutta –Asba ry)

2.
Asbestin käyttö lopetettu Suomessa 1988 – STT

(Asbestin käyttö lopetettu Suomessa 1994 –Asba ry/Työterveyslaitos)


- - - -

Pikaisesti ja puolueettomasti selvitettävät kysymykset jatkotoimenpiteitä varten: 

1. Todelliset asbestista sairastuneiden ja kuolleiden määrät Suomessa?
2. Kuinka moni heistä on saanut ammattitautidiagnoosin ja lakien mukaiset korvaukset?
3. Kuinka moni potilaista on kuollut ennenaikaisesti vakuutustaistelujen uuvuttamina?


- - - -


Mielestämme Suomen tapaturma- sekä ammattitautipotilaiden ihmisoikeus- ja oikeusturvatilanteessa on siten TODELLA paljon selvitettävää.

Vaikkakaan viime käden vastuullinen, Suomen valtio, ei tee virheitä eikä voi niitä siten myöntääkään. Ainakaan toistaiseksi.

Muuten: Onko työlääketiede jo uudenlaiseen kaapuun verhottua vakuutuslääketiedettä?

Ihmettelemisiin
Oikeusturvan VOLF - työryhmä

* * * *

Lue myös artikkeli >

Potilaat kertovat - Kukaan ei korvaa, kun asbesti vie terveyden

* * * *

Takaisin Oikeusturvan ajankuvan > etusivulle -


* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -


Tunnisteet: , , , , , , , ,