maanantaina, maaliskuuta 04, 2013

Vaalirahasta

Lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvan aluetta ymmärtää paremmin, kun Suomen todellinen hallintamuoto eli korporativismi/korporatismi saadaan viimeinkin kaikille tutuksi.

Tästä > linkistä - lisää.

Perusideahan on suomalaisessa korporatismissa on se, että ne organisaatiot ja henkilöt, jotka ovat tässä blogissa pitkään tiedossa olleet epäkohdat ja perustuslain vastaisuudet luoneet, niitä ylläpitäneet ja niistä suoraan taikka välillisesti hyötyneet; ovat niitä kulloinkin mukamas korjaamassa.

- Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saat sen ruudullesi isompana -


 Lakisääteisten vakuutusten alueella ns. nelikantainen toimintamalli.


Tästä toimintamallista johtuen, esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri > Risikon vakuutuslääkärijärjestelmää avaavan työryhmän - toiminta tulee olla mahdollisimman avointa; kaikille niille, jotka ovat aihekokonaisuudesta kiinnostuneita. On myös entistä tärkeämpää osata istuttaa työryhmä isompaan viitekehitykseen > Vakuutuslääkärijärjestelmästä -


Muuten viisi (5), kymmenen (10) kuin 15 vuotta vierähtää taas helposti; erilaisissa selvityksissä ja työryhmissä. On myös tärkeää oppia tuntemaan Suomen todellisen hallintamuodon korporativismin/korporatismin avaintoimija eli apparatsikki.

Tästä > linkistä - lisää.

Nykyajan apparatsikki ylittää kaikki totutut puolue-, varallisuus- kuin aaterajat.


* * * *

Iltalehti 19.2.2013 vahvistaa, että vaalirahalla saa:

Hän ajautui ensimmäisen kerran tekemisiin vaalirahoituksen kanssa 1970-80-luvuilla työskennellessään hallintojohtajana Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitossa, joka sittemmin yhdistyi muiden toimijoiden kanssa Finanssialan keskusliitoksi.

Heikkisen mukaan keskusliitto toimi maksumiehenä niin kosteilla lounailla kun isommissakin hankinnoissa. Mersut ja Kekkosen leipälapiot vaihtoivat omistajaa, ja puolueiden kirjanpito pysyi ruodussa.


- Keskusliiton tehtävä oli pitää poliittiset kontaktit yllä, ja yksi tärkeä tekijä oli ainainen vaalirahoitus. Se ei ollut koskaan keskusliiton miehelle miellyttävä tehtävä, mutta tehtävä, joka oli hoidettava. Hallintojohtajan tehtävänä oli kuitata laskut, Heikkinen sanoo.


"Kahvirahojen" lisäksi keskusliitto ohjaili elinkeinoelämän patruunoiden ohjeistuksen mukaan jättimäisiä tukisummia.


- Eteläranta päätti, että vakuutusbranssi maksaa vaikka miljoona markkaa jokaiselle puolueelle ja pankit maksavat toisen miljoonan. Se koordinoitiin Etelärannassa ja mulle joka olin hallintojohtaja, sanottiin, että hoida se. Minä panin kepulle, demareille ja niin edelleen, rahat menemään. Ne rahat kerättiin sitten vakuutusyhtiöiltä, Heikkinen kertoo.


Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.


Sitä vastaan Vakuutusyhtiöiden keskusliitto pääsi vaikuttamaan vakuutusasioita koskevaan lainsäädäntöön.

Lue Iltalehden reportaasi > Sisäpiiriläinen kertoo - ja

> Kiusallinen mies tämä Heikkinen -



Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki on  tietojemme mukaan perehtynyt vakuutusalana ekosysteemeihin hyvin. Mielenkiintoista onkin nyt seurata, minkälaisia juttua aiheen tiimoilta Iltalehdessä tulee. Hänen kohdallaan vakuutusalaa koskevista tiedoista ja taidoista jatkoreportaasien tekeminen ei tule jäämään kiinni...

Näin Ristamäki kiteyttää todellisuudessa vallitsevat tilanteet:

"...Kuten Heikkinen sanoo, ei puolueille mikään ole riittänyt. Ei ole riittänyt puoluerahoituskaan. Rahalla saa vaaleissa valtaa. 
 
Nuorisosäätiön kohun jälkeen puoluejohtajat ja politiikan näsäviisaat ovat korostaneet, että kyllä nyt on pöytä puhdas ja tulevaisuus avoimmuutta tulvillaan.

Ei tietenkään ole, puoluetoimistojen ja -jäsenten pitää nähdä vain vähän enemmän vaivaa, kerätä rahat pienempinä virtoina."



* * * *

Kokonaisen lainsäädäntökoneiston ostaminen on mielestämme mahdollista.

Lue aiheesta Oikeusturvan ajankuvan artikkeli vuodelta 2007. Helvetillinen "kahden lääkärin loukku"-niminen lakipaketti saatettiin voimaan kaikessa hiljaisuudessa:

> Yhteenvetoa nelikantaisesta lainsäädäntömallista -

Pitkäkestoinen ja vakaasti harkittu perustuslain vastainen toiminta on mielestämme ison jymyjutun paikka. Tosin hiljaista on median suunnalta tuon linkin takaa avautuvan kokonaisuuden paljastamisen suhteen ollut. Ainakin toistaiseksi...

* * * *

Mikä parasta. Sidonnaisuuksien ja kytkösten selvittämiseksi lakikin on äänestäjien puolella.

Nerokkaasti laadittu laki ehdokkaan vaalirahoituksen ilmoittamisesta (> Finlex 414/2000 -) sallii edelleen takautuvasti seuraavat toimintamallit:

* vaalirahoittajien nimeäminen
* ilman eurorajoja
* ilman sanktioita

Voisivatko siis eduskunnan nykyiset puhemiehet aloittaa esimerkin näyttämisen?


Mallia hekin voinevat ottaa ilman eri korvausta EK:n nykyisen toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen vaalirahoittajien ilmoittamisen mallista?

Hienoahan se olisi, jos vaalirahoittaminen suoraan tai välikäsien tapahtuvana olisi Suomessa jo vuonna 2013; iloista, avointa, rehellistä ja kaikkien hyväksymää. Niin vaaleilla valittujen päättäjien kuin puolueiden ekosysteemien osalta.

Kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia.

"Finngate - skandaali sakenee" - terveisin
Oikeusturvan VOLF-työryhmä



* * * *

Oikeusturvan ajankuvan artikkeli vakuutusalan vaalirahoituksen selville saamiseksi.

tiistaina, joulukuuta 15, 2009


- Vaalirahoituksen avaaminen alkoikin 1960 - ja -70 luvuilta -


Lainsäädäntö ei ole ollut missään vaiheessa esteenä vaalirahoituksen avoimuudelle.

On kuitenkin noudatettu kuuliaisesti maan vakiintunutta tapaa olla kertomatta vaalirahoittajista kuin vain se, mitä kulloinkin mystisen ”On Sovittu Että” – järjestelmän (OSE) keskuudessa on julkisuuteen haluttu kertoa.

Finanssikonsernien ytimien kuten pankki- ja vakuutusyhtiöiden vakaasta vaalirahoituksesta on ollut vain arvailuja ja suusta suuhun kulkevia perimätietoja.

Helsingin Sanomat avasi hieman vaalirahoituksen salaisuuksien arkkua finanssialaa koskevilta osin 8.11.2009 – ”Vaalirahoituksen konkari paljasti entisaikojen metkut”.

Jutun toimittajana on Unto Hämäläinen ja kovimman luokan täsmä tietoa finanssialan vaalirahoituksesta antaa ylipormestari Raimo Ilaskivi.


* * * * * *

Eikä tässä vielä kaikki.

Vakuutusalaa, vakuutuslääkäreitä, lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa sekä vakuutusoikeutta koskevia kirjallisia kysymyksiä on tehty eduskunnassa paljonkin. Miksei siis mitään todellisia parannuksia tapahdu? Voisiko pitkäkestoisella vaalirahoituksella olla osuutensa tilanteeseen?

Tässä avoin linkki Vakuutusongelmaisten liitto ry:n aktiivien tekemään koosteeseen. Se on koostettu vuosien aikana hitaalla, mutta määrätietoisella yhteistyöllä. Pienistä palasista edeten.

Tällaista yhteistyötä kutsutaan myös uusilla nimillä. Kuten joukkoistaminen, talkoistaminen tai crowdsourcing. Vaan kun kaikki tietää. Kaikki ymmärtää. Isojakin asiakokonaisuuksia.

Alla oleva linkki (päivitetty 31.7.2021) johtaa Oikeusturvan ajankuva – verkoston .pdf – muodossa olevaan ja 11 A4-sivua pitkään yhteenvetoon. Sisältää 114 kirjallisen kysymyksen hakutiedot, vuosilta 1991 – 2007, eduskunnan www-sivuston hakukonetta varten:

https://suomi2017.files.wordpress.com/2013/03/avainluettelo_kirjallisten-kysymysten-aiheille_eduskunnassa_1991_2007_20122007.pdf


Kyseinen ja 31.7.2021 päivitetty linkki on osa Suomi 2017 verkoston bloggausta, joka käsittelee vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämisen neuvottelukuntaa, joka oli yksilöity sosiaali- ja terveysministeriö hankkeisiin tunnuksella STM043:00/2018. Ajallisesti toimikaudeksi neuvottelukunnalle oli asetettu 9.4.2018 – 30.4.2021. Sen toimista piti syntyä vakuutuslääkärijärjestelmän täysremontti, mutta tulikin täydellinen tussahdus!

Viidakkoradion tietojen mukaan "neuvottelukunta" on saamassa jatkoaikaa vuoden 2023 loppuun asti. Jolloin saatetaan olla taas tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vuonna 2014 parkkeerasi (vuonna 2012 käynnistämänsä) vakuutuslääkärijärjestelmän täysremontin, isojen eduskuntapuolueiden hallinnoiman SOSTE ry:n vastuulle.


Joten jokohan olisi aika siirtää lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan asiat Euroopan unionin toimivallan alle?

* * * *


> Tässä yksi konreettinen  ratkaisumalli:

Heti julkaisuvapaa

– Ajankohtaista tietoa potilaiden/vakuutettujen tilanteisiin vaikuttamisesta.
(12.4.2013 kello 14.30):

Julkaisemme ensimmäisenä yhteisömme ministeriölle jättämän kirjelmän vakuutus-alan epäkohdista ja niiden korjaustarpeista sekä keinoista. Tämän jälkeen yhteisömme valittiin ministeriön nimittämään työryhmään kehittämään vakuutuslääkärijärjestelmää.

Oheinen Kukkosen lista on lähetetty ministeriöön 8.10.2012 ja se on tässä alkuperäisessä muodossa medialle julkaisuvapaa mikäli alkuperäinen lähde mainitaan.

Myös otteita listasta voidaan julkaista mikäli alkuperäinen lähde mainitaan.

Vastaanottaja:
kirjaamo @ stm.fi

Jakelu:
paula.risikko @ stm.fi, outi.antila @ stm.fi, erik.stromberg @ stm.fi, inka.hassinen @ stm.fi
Asia: STM – Vakuutuslääkärijärjestelmän läpivalaiseminen”

Tutustu aihekokonaisuuteen kaikessa rauhassa osoitteessa:
http://suomi2017.wordpress.com/kukkosen-lista/

* * * * * * *

- Aurinko paistakoot ja Suomen lukuisat Berliinin muurit murtukoot! -

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -



Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -

Tunnisteet: , , , , , , ,