perjantaina, syyskuuta 28, 2007

Vaikenemisen muuri murtumassa?

Puolueiden omat lehdet ja verkkojulkaisut ovat mielestämme tärkeitä kanavia, ennakoitaessa tulevia poliittisia painopistealueita.

Saimme toimitukseemme mielenkiintoista sähköpostia koskien vakuutuslääketiedettä. Kiitoksia lähettäjille.

Syksyn rohkeimman julkisen keskustelun avauksen tekee positiivisesti yllättäen keskustan Verkkolehti Apila:

”Toista näkökulmaa edustavat vakuutuslääkärit. Käsitykseni mukaan vakuutuslääkärin etiikkaan ei kuulu sairaiden parantaminen ja eikä heidän kärsimystensä lievittäminen. Heillä on kuitenkin kaikki valta poiketa useammankin erikoislääkärin diagnoosista, esimerkiksi potilaan työkyvyttömyyttä arvioitaessa.”

- Tästä klikkaamalla kolumni Kaksi lääkäriä – kaksi näkökulmaa 19.9.2007 -
> Huomattu 8.2.3017, että linkki on lopettanut toimintansa. Kolumni-kirjoitus keskustan toimintansa lopettaneesta ja verovaroin kustannetusta VerkkoApila-lehdestä tulee vielä tässä:Verkkolehti Apila - Kolumnit
Kaksi lääkäriä – kaksi näkökulmaa 19.9.2007

Hannu Tohila Uudestakaupungista olisi valmis lakkauttamaan vakuutuslääketieteen. 

Lääkärin työ on monenlaisten eri sairauksien kohtaamista. Perinteisen lääkärin päämääränä on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.

Vaikeammat sairaudet ja vammat vaativat erikoislääkärin monenmoisia tutkimuksia diagnoosin varmentamiseksi. Yhteistä perinteisen lääketieteen osalta on hyvä yhteistyö eri ammattiryhmien kesken, joka on avainasemassa hyvän potilashoidon saavuttamiseksi.

Toista näkökulmaa edustavat vakuutuslääkärit. Käsitykseni mukaan vakuutuslääkärin etiikkaan ei kuulu sairaiden parantaminen ja eikä heidän kärsimystensä lievittäminen. Heillä on kuitenkin kaikki valta poiketa useammankin erikoislääkärin diagnoosista, esimerkiksi potilaan työkyvyttömyyttä arvioitaessa.

Lääkärin valassa sanotaan: ”Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen.” Minulla on ajatus siitä, että vakuutuslääkäri kävelee, potilasta näkemättä, useammankin potilasta hoitavan lääkärin lausunnon yli toteamalla vain potilaan työkykyiseksi, vaikka hoitavan lääkärin lausunto olisi täysin päinvastainen. Edellistä taustaa vasten mietin, mikä on potilaan todellinen oikeusturva Suomessa.

Tämä asia on ollut puheenaiheena myös eduskuntatalon sisällä. Kysymykset alkavat pääsääntöisesti seuraavasti: Mihin toimenpiteisiin valtioneuvosto ryhtyy taatakseen vakuutuslääkäreiden puolueettomuuden ja työkyvyttömyyden määrittelyn inhimillistämisen, uudistamisen ja selkeyttämisen sekä vakuutuslääkäreiden valvonnan tehostamisen? Kun vakuutuslääkäri esiintyy anonyyminä, potilaan oikeusturva on hyvin kyseenalainen. Avoimessa päätöksentekoprosessissa oikeusturvan kannalta olisi ehdotonta, että potilaasta lausunnon antajat ja päätöksentekijät esiintyisivät omilla nimillään. Näinhän toimii muukin sivistynyt oikeuslaitos.

Minulla maallikkona, joka tunnen sähköstäkin ainoastaan sähkölaskun ja sähköiskun, on tunne, että minä luotan perinteiseen lääketieteeseen. Usein sananlasku osuu yksinkertaisuudessaan ytimeen: "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat."

Koko vakuutuslääketiede tulisi järjestelmänä lakkauttaa, jolloin potilas kokisi oikeusturvan toteutuvan. Jos laki toteutuu, toteutukoon ensisijaisesti oikeus ja inhimillisyys.

Hannu Tohila
Keskustan Uudenkaupungin kunnallisjärjestön puheenjohtaja


* * *

Samaan ajankohtaan liittyy Turun Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus, jossa mielestämme aivan oikeutetusti pyydetään jo presidentti Halosta puuttumaan arvovallallaan vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien ratkaisemiseen.


- Tästä klikkaamalla kirjoitukseen Sairaat työkyvyttömät eläkkeelle -
> Linkki korjattu 8.2.2017. Kiitos tilanteen huomanneelle henkilölle.
> Linkki korjattu 25.10.2021. Kiitos tilanteen huomanneelle henkilölle.
(Alla myös 2020-luvulla ajankohtainen kirjoitus kuvakaappauksena talteen.)

>>> Sairas ja työkyvytön työvoimatoimistossa?Mitä sairaat ja työkyvyttömiksi todetut tekevät työvoimatoimistossa sekä pitkäaikaisten työttömien tilastoissa?

Siinä eräitä avainkysymyksistä, joista varmasti edellisten hallituskausien avainministeriöiden ex-ministerit ja ex-kansliapäälliköt voivat antaa mielipiteensä avoimesti julkisuuteen.

Kunnallisvaalien pikku hiljaa lähestyessä kasvavia sosiaalitoimen kustannuksia on hyvä tuoda avoimeen tarkasteluun. Eri kanteilta katsottuna.

Erityisen tärkeää on viimeinkin mielestämme se, että kunta- ja kaupunkisektorien sosiaalitoimesta vastaavien on hyvä olla hereillä syistä, joidenka takia pysyvästi sairastuneita tai vammautuneita päätyy sosiaalitoimen pitkäaikaisasiakkaiksi.

Valtaosalla heistä; ilman vakaata yksilöllistä valintaa ja voimakkaita omatoimisia ponnisteluja vaativaa päihdeongelmaa.

Samanaikaisesti lakisääteinen vakuutusturva pitää saada viimeinkin toimimaan muuallakin kuin pelkästään paperilla. Sen takia keskustan Verkkolehti Apilan avaus poliittisen ja vakaan vaikenemisen muuriin oli enemmän kuin tervetullut.

Miksikö juuri tämä asia on niin tärkeä?

Annetaan puheenvuoro henkivakuutusyhtiö Suomen toimitusjohtajalle Eino Haloselle, 57-vuotta. Hän jää vuoden 2008 alusta eläkkeelle 58-vuotiaana. Tähän hänen tekemänsä työsopimus antaa uutistietojen mukaan oikeuden:

"Ei minun tarvitse tätä ratkaisua erikseen perustella. Ratkaisu on oma eikä ympäristön sanelema. Minulla on yksi elämä, eikä siitä saa uusintaa", Halonen sanoo. (HS 25.8.07)

Seuratkaamme siis tilanteiden jatkokehitystä ja laittakaa aina tervetullutta sähköpostia tulemaan toimituksemme studioon: jesp1981 (at) yahoo.com

Syysterveisin
Oikeusturvan VOLF - työryhmä


* * * *

Haluatko auttaa meitä kaikkia? – 25.10.2021
Se mitä ei virallisesti ei tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Uusimmat käänteet ja ison kuvan katsaukset löytyvät; esimerkiksi
>>> Suomi 2017 - verkoston
kautta.

Liity mukaan toimiin yli puolue- ja aaterajojen. Yli media- ja etujärjestörajojen.

Yhdessä toimien huomaamme, voimme vaikuttaa ja olemme enemmän.

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *


- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -

Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -


Tunnisteet: , , ,